Internationell stridsbåtkurs på Amfibieregementet

– Stridsbåtskursen har varit långt över förväntan och jag har lärt mig så oerhört mycket både om båtsystemet samtidigt som jag har utvecklat min taktiska förmåga, säger Patrick Wheeler, en av fyra elever som nu avslutat stridsbåtskursen.

Navigationsövning i Stockholms skärgård. Foto: Ludwig Lindkvist, Amf 1
En hel del tid lades på olika säkerhetsmoment, bland annat brandsläckning.
En hel del tid lades på olika säkerhetsmoment, bland annat brandsläckning. Foto: Ludwig Lindkvist, Amf 1
Kursdeltagare med sina lärare.
Kursdeltagare med sina lärare. Foto: Ludwig Lindkvist, Amf 1
En hel del tid lades på olika säkerhetsmoment, bland annat brandsläckning. Foto: Ludwig Lindkvist, Amf 1
Kursdeltagare med sina lärare. Foto: Ludwig Lindkvist, Amf 1

För fjärde gången genomförs en internationell stridsbåtskurs på Amfibieregementet, eller ICC – International Combat Course. Som vanligt är det stridsbåtkompaniet som har planerat och genomfört utbildningen.
Eleverna, två från holländska marinen och två från amerikanska marinen har under sex veckor genomfört teoretisk och praktisk utbildning på stridsbåtssystemet. De fyra eleverna har stor
erfarenhet av navigering och båtutbildning från sina respektive hemländer, ett av syftena med denna kurs är att de skall vidareutbildas i bland annat högfartsnavigering, där Sverige anses vara bland de bästa i världen inom detta område. Internationella stridsbåtskursen har fått stor uppmärksamhet utanför Sverige. Sedan kursen startade har elever deltagit från USA, Holland, England och Finland, med all säkerhet kommer det att genomföras fler kurser.

Utbildningen har varit omfattande, kursen inleddes med teoretiska pass, bland annat navigation, teknisk förståelse gällande stridsbåten och manualer som styr användandet av systemet. Det har genomförts manöverövningar innan eleverna har fått börja köra båtarna.
Stor tyngd har lagts ner på säkerheten. Efter hand som eleverna har ökat kunskaperna har svårighetsgraden ökat.
De har övat med personal ombord, övat eskortmoment, genomfört skarpskjutningar, de har samverkat med gripenflygplan för att öva Close air support, det vill säga att personalen ombord skall kunna leda in eld från stridsflyg mot ett känt mål.

Det är här är inte första gången som vissa av eleverna kommit i kontakt med stridsbåtssystemet, USA har redan köpt tre stridsbåtar och nu är alltså eleverna här för att lära sig hela båtsystemet. För det handlar ju inte enbart om att köra båt, det är så mycket mer som systemet erbjuder.

– Båtarna är fantasiskt bra, de har ett stort användningsområde vilket gör dem till ett flexibelt system. Jag hoppas att vi i framtiden kommer att både öva mer med Amfibiebataljonen men också genomföra gemensamma insatser där detta fantastiska system används, avlutar John Buttler och dyker ner i stridsbåten för att fortsätta vård av båten innan det är dags för kursavslutning.

För att förstå vidden av kursen följer här en sammanfattning ur Royal Marines senaste nummer av Globe & Laurel, där en av eleverna summerar kursen enligt nedan;

”To sum it up, it was the best course I have ever done in my 15 years in the Corps and, to anyone, if you get chance to go out there, GO, and don’t let anyone get in the way. It has given me a whole new skill set and a completely different approach to navigation at speed within confined waters. The Landing Craft Branch can only gain in adopting some of the techniques already used by the Swedes. As for setting the foundations for receiving the new breed of Landing craft, I can think of no better apprenticeship”.