Insatsroll övas under flygövning

För att öka den nationella och internationella förmågan övas personal på F 17 i sina befattningar. Insatsförbanden ska redan idag kunna sättas in i stort sett var som helst i världen vid konflikt eller naturkatastrof.

I två veckor har 171. och 172. stridsflygdivisionerna från F 17 övat på Hagshult. Foto: /Försvarsmakten
Flygplanen klargörs inför nästa övningspass.
Flygplanen klargörs inför nästa övningspass. Foto: Emil Lindberg/Försvarsmakten
Flygplanen klargörs inför nästa övningspass. Foto: Emil Lindberg/Försvarsmakten

Förra veckan övade 171. stridsflygdivisonen mörkerflygning med NVG (Night Vision Goggles) och denna vecka har turen kommit till 172. stridsflygdivisionen. Platsen för övningen är Hagshultbasen.

Under veckan har divisionen flugit med två versioner av Gripen, JAS 39A och JAS 39C, samt med skolflygplanet SK 60. I huvudsak har man genomfört jaktövningar med fokus på de yngsta flygförarnas utbildning, både i dagsljus och i mörker. Dessutom har man övat start och landning på kortbana, endast 800 meter lång, till skillnad från de man normalt använder som är närmare två kilometer långa.

Start och landning på kort sträcka övade man även i förväg hemma på Ronneby flygplats. I och med den här övningen får man även möjlighet att öva ombasering av flygplan, materiel och personal till en annan, mer fältmässig plats än till vardags samt att snabbt kunna verka därifrån.

Det är inte bara piloterna som övar när F 17 flyger från Hagshult. Även stora delar av flottiljen i övrigt, till exempel flygtekniker, underrättelsebefäl, flygledare, meteorologer och bevakningspersonal, är med. För framförallt flygunderhållsenheten är veckans övning en viktig del i att höja personalens förmåga att delta i flygvapnets insatser, såväl nationellt som internationellt.

Övningen omfattade pass per dag med fyra till sex flygplan. Två pass genomfördes i mörker. För många av de yngre flygförarna är det första gången de verkar från en krigsbas.
– Det har varit en otroligt givande övning. Den tillförde en ny dimension till jaktutbildningen, säger en av piloterna.