Det är nästan en aha-upplevelse att se Archerpjäsens prototyp stå uppställd i Karlskoga, närmare bestämt i en av Bae-systems jättelokaler. Det syns direkt att skalet är något helt annat, nu är den pansarklädd och i övrigt slimmad i minsta detalj. Borta är plasten och glasfiber och det mesta är nu splitterskyddat.
– Det går också att klä pjäsen med ännu mer pansar, säger Björn Isaksson.
Historien med Archersystemet började för sex, sju år sedan, då den första försökspjäsen var färdig. Sedan har mängder av tester skett, men nu börjar den färdiga produkten ta form – och det på många sätt.
Hand i hand
Nyligen avslutades en tre veckor lång industrikurs som vände sig till ett tiotal officerare från Sverige och Norge. Något som även kan betecknas som starten av det fysiska samarbetet mellan de båda länderna vad gäller detta toppmoderna artillerisystemet. Och det är just det som i framtiden kommer att vara styrkan med Archersystemet – utvecklingen sker från och med nu hand i hand.
De här veckorna har lärare kommit och gått. När det till exempel handlat om mjukvara har programmerare hållit i utbildningen, Volvo har ansvarat för kunskapen om dumperchassiet och så vidare.
– Det har gått väldigt bra, vi har också haft nytta av personalen från A 9 som har stor brukarerfarenhet från Haubits 77B, säger Jörgen Persson, utbildningsansvarig vid Bae-system.
Archer är byggd med just den pjäsen, och av den anledningen har svenskarna ett försprång. Officerarna från Norge har ett helt annat utgångsläge. Men de har alla chanser att snabbt komma ikapp eftersom det nu också finns en besättningsträning, en simulator som fungerar precis som en verklig Archer.
Jörgen Persson berättar att norrmännen får styra kursen, allt för att inte något ska ramla mellan stolarna.
Snabbare gruppering
Den här delen av utbildningen avslutades med en systemtest på Villingsbergs skjutfält utanför Karlskoga. Pjäsen provades hela vägen fram till att ett skott skulle avlossas.
– När vi har del två av utbildningen kommer vi också att skjuta, säger Jörgen Persson.
Det går också att nämna att allt på prototypen går mycket fortare än på föregångaren. Bland annat har grupperingshastigheten märkbart förbättrats.
– Den går att gruppera på 14 sekunder, tidigare var det 30 sekunder, berättar en nöjd Björn som varit med under alla års utvecklingsarbete.
Han kan också konstatera en annan glädjande sak, numera är det framtaget en ammunitionsbärare. Ett specialbyggt täckt flak som är utrustat för att mekaniskt kunna fylla Archerns magasin på tolv minuter. Denna utrustning transporteras på en splitterskyddad lastbil. När systemet är levererat, 24 pjäser till respektive Norge och Sverige, ska det finnas lika många ammunitionsflak.