FöMusC vill starta ny ungdomsmusikkår

Brinner du för att spela blåsmusik eller slagverk och känner att du vill utvecklas tillsammans med andra ungdomar under ledning av professionella musiker? Ta då chansen att söka till en ny, planerad ungdomsmusikkår i Mälardalen under 2010.

Marinens ungdomsmusikkår består av frivilliga ungdomar som övar på sin fritid. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
– Våra musikkårer är den bästa skola en ung musiker kan få, säger Roger Bejefalk, ställföreträdande chef på Arméns musikkår.
– Våra musikkårer är den bästa skola en ung musiker kan få, säger Roger Bejefalk, ställföreträdande chef på Arméns musikkår. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
– Våra musikkårer är den bästa skola en ung musiker kan få, säger Roger Bejefalk, ställföreträdande chef på Arméns musikkår. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Försvarsmaktens musikkårer är välkända, respekterade och samlar en stor publik vart de än kommer. Mest kända är de för att sprida pompa och ståt i ceremoniella sammanhang – men de är så mycket mer. Visste du till exempel att både Beatles och modern filmmusik kan stå på repertoaren?

I Karlskrona finns sedan tidigare Marinens ungdomsmusikkår, som 2009 klarade de tuffa kraven och representera Sverige och Försvarsmakten utomlands.
– De är våra förebilder och vi har samma mål för ungdomsmusikkåren som vi planerar att starta i Mälardalen, berättar kapten Roger Bejefalk, ställföreträdande chef för Arméns musikkår, och den som kommer att leda ungdomsmusikkåren.

Vi söker dig

Försvarsmusikcentrum söker dig som är blåsmusiker eller slagverkare i åldern 15 år och uppåt. För att du ska få en bra start och kunna hänga med i kårens repetitioner krävs att du kan läsa noter. Du måste också ha ditt eget instrument, utom paradslagverksinstrument som du kan låna.
– Du som söker kommer att få provspela, men fundera inte för mycket på provspelningen. Kom bara hit och gör det när det blir aktuellt. Det är lätt att man blir för kritisk när man spelar hemma på kammaren. Låt oss göra bedömningen istället, säger Roger Bejefalk.

Du som får en plats i ungdomsmusikkåren kommer att få träna på instrument och att spela i orkester och resa på tattooer. Tanken är att kåren repeterar en helg i månaden, från fredag eftermiddag till söndag lunch, samt fler helger vid behov. Försvarsmakten kan erbjuda kost och logi på Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm. Repetitionerna äger rum i Ursvik, dit busstransporter arrangeras.
– Detta är en fantastisk möjlighet för ungdomar att bli tränade av professionella musiker, att få spela på en högre nivå och träffa likasinnade. Vi ser inte det här som en konkurrent till lokala orkestrar, utan som ett komplement till den som vill lite mer, säger Roger Bejefalk.

Skicka in intresseanmälan

Om du känner att du passar in på beskrivningen ovan och bor inom ett rimligt reseavstånd ska du genast skicka in en intresseanmälan. Intresseanmälan hittar du via sidan Ungdomsverksamhet - länk till höger.  Förhoppningen är att intresset ska vara så stort att ungdomar kan börja kallas in för provspelning efter årsskiftet - och att ha en sammansatt orkester under 2010.
– Jag kan lova att du som börjar spela i ungdomsmusikkåren möter en enorm drivkraft, våra musiker ger sig inte innan allt fungerar. Detta är den bästa skola en ung musiker kan få, säger Roger Bejefalk.