Finalkonsert blandade skratt och tårar

Redan ett par timmar innan Arméns musikkår inleder finalkonserten i Berwaldhallen börjar publiken samlas. I biljettluckan är trycket hårt efter de sista biljetterna och luften vibrerar av förväntan. Bakom scenen blandas nervositet med vemod.

Trumpetare FIlip Svensson fick stipendium för att han utvecklats till en god soldat och musiker. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Slagverkarna fick rungande applåder för sina insatser i ett stycke från operan Carmen.
Slagverkarna fick rungande applåder för sina insatser i ett stycke från operan Carmen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Per Friman, Per Nordell, Henrik Järvenhag och Peter Savander bjöd bland annat på Duke Ellington i foajén.
Per Friman, Per Nordell, Henrik Järvenhag och Peter Savander bjöd bland annat på Duke Ellington i foajén. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Slagverkarna fick rungande applåder för sina insatser i ett stycke från operan Carmen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Per Friman, Per Nordell, Henrik Järvenhag och Peter Savander bjöd bland annat på Duke Ellington i foajén. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Filip Svensson har tillbringat de senaste elva månaderna med att utbilda sig till musiksoldat tillsammans med 20 andra ungdomar. Soldatliv har blandats med musikaliska repetitioner och konserter. Närmare ett hundratal konserter har det blivit under året, med allt från jazz till figurativa program framför slottet. Men nu är livet som värnpliktig snart över, finalkonserten i Berwaldhallen blir den sista med kompisarna, som Filip har knutit starka vänskapsband med.
– Det är vemodigt och det kommer att kännas när jag spelar tapto och nationalsången, säger Filip innan konserten. Jag har träffat så många bra människor och vi har gjort många häftiga uppträdanden under året. Det har varit väldigt kul att vara både soldat och få hålla på med musik. Men jag kommer inte att sakna städningen på luckan…

Filip är en av de lyckliga som får fortsätta sin musikaliska bana inom Försvarsmakten nästa år. Han har fått jobb som korttidsanställd musiker i Livgardets dragonmusikkår.
– Jag har aldrig ridit förut, så det ska bli roligt och musiken har en annan sättning, så det blir också nytt, säger Filip.

Allt ska sitta perfekt

Nu är Filip och hans kamrater laddade för att en sista gång få visa vad de lärt sig av de yrkesmusiker och korttidsanställda som varit deras lärare och mentorer det gånga året. Strax innan det är dags att äntra scenen ställer de värnpliktiga upp sig i en perfekt rad i korridoren. Plutonchef Lennart Ramberg utför visitering av uniformer, allt ska sitta perfekt.
– Det här är sista gången ni ger en konsert i de här kläderna, gå ut och gör ett bra jobb och så samlas vi här och gråter sedan, uppmanar Lennart de värnpliktiga.

Bjuder på överraskningar

Konserten löper planenligt. Dirigent Mats Janhagen guidar publiken genom repertoaren, han bjuder på musikalisk bildning, skratt och överraskningar. Marscherna har sin givna plats, men lika självklart levererar kåren partier ur operor, höjdpunkten från Last night at the proms och ett härligt Beatles-medley. Janhagens eget stycke Poltava försätter publiken i allvarsam stämning – man kan nästan känna krutröken skingras i morgondimman ute på slagfältet. Och när Filip Svensson tillsammans med den nya regementstrumslagaren David Lindgren leder tapto och nationalsång fylls Berwaldhallen av starka känslor.

En storslagen kväll

Och det blir precis som plutonchefen förutspått, efter den lyckade konserten står de värnpliktiga samlade och gråter. Glädje och stolthet över en väl genomförd finalkonsert blandas med vemodet över att kompisgänget kommer att splittras. Filip Svensson har haft en storslagen kväll, som krönts av ett stipendium från Militärmusiksamfundet. Tobias Andersson, slagverk, har fått Kurt Kellinges stipendium som förtjänstfull musiksoldat.
– Det här är makalöst, en underbar känsla, säger Filip innan lamporna i Berwaldhallen släcks och det är dags att ta bussen tillbaka till hemmaförbandet Livgardet i Kungsängen.