Ett ljus i mörkret

Mörkret är kompakt i utkanten av Niinisalos skjutfält. De svenska eldledarna jobbar febrilt med att ta fram koordinater till det norska pjäsbatteriet. Någon minut senare förändras natthimlen - tre lysgranater dalar ner från skyn.– Vi har haft bra träffbild idag, säger Fredrik Ågren, eldledare.

Eldledarna Fredrik Ågren och Jacob Brismo har under NAX till uppgift att leda eld åt det norska respektive finska pjäsbatteriet. Här är de på sin arbetsplats. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Fredrik Ågren samtalar med en finsk skjutledare.
Fredrik Ågren samtalar med en finsk skjutledare. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Med ett svepande ljud och en liten knall skickades raketerna iväg.
Med ett svepande ljud och en liten knall skickades raketerna iväg. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Fredrik Ågren samtalar med en finsk skjutledare. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Med ett svepande ljud och en liten knall skickades raketerna iväg. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.

Precis som de övriga svenskarna på den nordiska artilleriövningen, NAX, så samarbetar eldledarna med sina norska och finska kollegor. Något som Fredrik Ågren tycker går alldeles utmärkt.
– Vi byter erfarenheter och lär av varandra – en mycket bra övning som vi skulle ha fler av, slår han fast.
NAX är nu inne i den skarpa delen, och då måste eldledarna hela tiden vara skärpta. Svenskarna hade tidigare under måndagen lett in 24 spränggranater från de finska pjäserna. Fast räknat på dygnets alla timmar så är det lite tunt, anser Fredrik Ågren.
– Egentligen skulle vi vilja ha ännu mer att göra.

Raketartilleri

På en annan del av skjutfältet var det på måndagen ett inslag som kan betecknas som ovanligt. Finland visade nämligen upp sitt raketartilleri, något som många tidigare inte upplevt - framförallt inte de svenska deltagarna
– Men för några år sedan fanns det faktiskt funderingar på att skaffa ett raketsystem, berättar Mats Englund, chef för artilleriavdelningen på A 9.
Raketsystemet är under övningen med i den spelade motståndarsidan, men det hindrar inte att intresserade deltagare kan följa dessa skjutningar.

Svepande ljud

När pansarfordonen skickade iväg sina raketer var det inga kraftiga smällar. Istället var det mer som ett svepande ljud med en efterföljande knall.
Raketsystemen kommer från Holland. Finland har skaffat 22 stycken, varav åtta finns i Niinisalo.
Fördelarna med de här systemen i förhållande till ett vanligt artilleri är hög eldhastighet och verkansgrad fast med större spridning. Det går även att skjuta väldigt långt upp till 50 kilometer beroende på ammunitionstyp.