Den siste värnpliktige redo att rycka in

I juli nästa år ersätts värnplikten av en frivillig grundläggande militär utbildning. I januari rycker uppsalakillen Joakim Rönnbäck in. Han och hans lumparkompisar blir då historiska som de sista värnpliktiga.

Joakim Rönnbäck som nu läser vid Stockholms universitet blir den siste värnpliktige. Foto: Zarah Jonsson/INFOS

Joakim själv hade valt att göra militärtjänst även om det varit frivilligt. Han har varit aktiv inom sjövärnskåren och anmälde vid mönstringen intresse för just den typ av befattning han nu fått, som signalspaningsplutonbefäl på Fjärde sjöstridsflottiljen.

– Det är bra att man tar bort värnplikten, tycker Joakim. Men i praktiken har det varit frivilligt att göra militärtjänst ganska länge, de som inte är motiverade har ju sluppit redan tidigare. Många av dem som gör värnplikten är samhällsintresserade. De som vill göra lumpen bara för att de är intresserade av vapen och gillar när det smäller faller nog bort redan i samtal med psykologen vid mönstringen.

Spännande och skrämmande

Just nu läser Joakim litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. I framtiden vill han läsa på journalisthögskolan och arbeta som journalist. Han ser fram mot det avbrott i studierna som värnplikten innebär.

– Jag ser värnplikten som en paus och lärdomsperiod. Mina vänner som ryckte in i höstas har berättat att det är en stor utmaning, men också att de har blivit väldigt tajta i gruppen eftersom man umgås dygnet runt och löser uppgifter tillsammans med tydligt uppsatta mål. Jag ser fram mot att sätta min sociala förmåga på prov och det känns både spännande och skrämmande.

En karriär inom Försvarsmakten ingår inte i framtidsplanerna, men han skulle kunna tänka sig att göra utlandstjänst.

– På gymnasiet gjorde jag ett projektarbete i Malawi. Då fick jag upp ögonen för att alla i världen inte har det lika bra som vi har i Sverige. Utlandstjänst skulle kunna vara ett sätt att göra en insats.

Ledarskapsutbildning med gott rykte


Joakim hoppas att militärtjänstgöringen ska bli utvecklande och ge goda meriter för hans framtida yrkesliv.

– Jag ska vara befäl och militärens ledarskapsutbildning har väldigt gott rykte, säger Joakim. Dessutom gillar jag livsstilen, att motiveras att gå upp varje morgon och disciplineras, att hela tiden lära sig nya saker.

För att komma i form inför inryckningen tränar Joakim löpning och simning. Universitetsstudierna avslutar han bara två dagar innan militärtjänstgöringen börjar.

– Jag får passa på att verkligen njuta av jullovet. Och se till att klara av alla tentor så att jag slipper ägna permissionerna åt att skriva omtentor, säger Joakim.