Bajram, stor högtid i Kosovo

Vägarna runt Pristina och staden är nästan helt tömd på bilar och människor. De flesta butiker är stängda och på många arbetsplatser ligger arbetet nere. I byar och samhällen står dock bilarna tätt och trångt på hustomter och gator. Man samlar släkt, vänner och grannar för att fira Bajram, en av muslimernas största högtider.

Torget är öde och gatorna ekar tomt under Bajram. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Moskéen är en av samlingspunkterna under Bajram.
Moskéen är en av samlingspunkterna under Bajram. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Moskéen är en av samlingspunkterna under Bajram. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten

Bajram kallas även offerhögtiden eller slakthögtiden. Högtiden härstammar från Bibeln och handlar om Abraham eller Ibrahim som han kallas av muslimerna. Han blev ombedd att offra sin son till Gud, men i sista stund lät Gud honom offra en vädur istället. Speciellt denna helg reser många människor från hela världen till den heliga staden Mecka. Alla muslimer som har möjlighet bör vallfärda dit minst en gång i livet för att får ett närmare förhållande till Gud.

Här i Kosovo såg man redan på onsdagen och torsdagen att vi närmade oss Bajram. Det var många små transporter av lamm och grönsaker till marknaderna i byarna. Att äta lamm har en direkt koppling till Ibrahims offer till gud. I utkanten av marknaden hördes en kakofoni av bräkanden från lammen och köpmännens utrop om hur billiga, goda och bra deras grönsaker är. Kommersen var lika intensiv som samtalen mellan marknadsbesökarna.

Bajramhelgen inleds på fredagen med bön och därefter besöker man anhörigas gravar och hedrar dem genom högläsning ur Koranen samt smyckar gravarna. Man klär upp sig och dekorerar sina hem. Man samlas i stora sällskap, äter gott, mycket och förutom lamm i många olika former äter man med förtjusning baklava. De söta och kladdigt goda bakverken.

Att ge allmosor under Bajram är viktigt, man ger av det man har till fattiga släktingar, vänner eller bybor. Barnen får pengar eller presenter av sina släktingar. Insamlingar och välgörenhet i olika former genomförs av församlingar och föreningar. Barnen går omkring i byarna och önskar glad Bajram och får då en liten slant eller lite godis.

Glad Bajram!