Äntligen söndag!

Camp Victoria är sig inte likt på söndagar. Tempot är något lägre och många ägnar sig åt vård av utrustning och kropp genom ett längre fysträningspass. Men bäst av allt är att det inte serveras någon frukost. Däremot serveras en brunch som överträffar högt ställda förväntningar och är vida känd hos KFOR:s styrkor.

Suveränt snyggt och smakrikt. Buffén på Camp Victoria är något utöver det vanliga. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Sillar, lax och såser av högsta klass mättar tomma magar.
Sillar, lax och såser av högsta klass mättar tomma magar. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Konditorns bakade verk bjuder på både ögonfröjd och smaksensationer.
Konditorns bakade verk bjuder på både ögonfröjd och smaksensationer. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Sillar, lax och såser av högsta klass mättar tomma magar. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten
Konditorns bakade verk bjuder på både ögonfröjd och smaksensationer. Foto: Tomas Johansson/Försvarsmakten

Bufféerna är välfyllda som första klassens julbord. Första buffén innehåller som sig bör sillar, lax och charkuterier samt olika tillbehör. Buffé två innehåller olika sallader, salladsblandningar, grönsaker och dressingar. Treans buffé är varm, där trängs 10 kg köttbullar med 10 kg bacon och 10 kg prinskorv samt omelett, äggröra, pannkakor och vita bönor i tomatsås. Fjärde buffén är som alltid mejeri, juicer, flingor, puffar och müsli. Vid sidan av bufféerna finns hyllorna med nybakat bröd, från fint vitt bröd till riktigt grovt och smakrikt surdegsbröd.

Finalbuffén är som en jättemagnet dit alla dras för att ta del av konditorns bakade verk. I dubbla rader finns kanelbullar, chokladbollar, wienerbröd, croissants, tårtor, bakelser, glass, pajer, vaniljsås och småkakor som smakar som farmors hembakade. Kaffekokaren går för högtryck och försöker hålla jämna steg med gästernas dessertintag.

Risken för paltkoma är stor och det är med dubbla känslor som man går från matsalen. Nöjd i kvadrat efter allt de goda man stoppat i sig. Nöjd för att man tränade före brunchen samt ett halvt löfte om att inte dras till konditorns buffébord igen. Om man går dit så måste man inte lägga på så mycket.

Normalt är det cirka 150 gäster på en frukost men på söndagarnas brunch ökar gästantalet till cirka 250. Många av extragästerna kommer från andra förband, centra eller internationella kontor och tar för sig av the Swedish smorgasbord.

Öppettiderna är generösa och utbudet är rikligt för att passa många olika schemaläggningar, smakinriktningar och energibehov. Matsalen öppnar normalt kl 06:30 och stängs efter kvällsmålet 01:00. Spisar och ugnar hinner knappt kallna innan de sätts på igen för att bereda nya måltider till svenska soldater, internationella kollegor och gäster.