Vit inledning på jägarövning

Att Sverige är avlångt bekräftades onekligen tidigt på onsdagsmorgonen den 7 oktober.  Soldaterna vid Arméns jägarbataljon som denna dag inledde jägarövning 2 möttes av ett ymnigt snöfall och på marken hade den första decimetern snö lagt sig under natten.

31:a jägarpluton marscherar ut från kasernområdet i ett vintrigt Arvidsjaur, jägarövning 2 har startat. Foto: Jonny Andersson/I 19
Soldaterna Ringberger och Actíns var laddade för 15 dagar i fält.
Soldaterna Ringberger och Actíns var laddade för 15 dagar i fält. Foto: Jonny Andersson, I 19
20 kilometers snabbmarsch genomfördes under tisdagen.
20 kilometers snabbmarsch genomfördes under tisdagen. Foto: Jonny Andersson, I 19
Vintern har kommit till Arvidsjaur.
Vintern har kommit till Arvidsjaur. Foto: Johan Ahltén, I 19
Soldaterna Ringberger och Actíns var laddade för 15 dagar i fält. Foto: Jonny Andersson, I 19
20 kilometers snabbmarsch genomfördes under tisdagen. Foto: Jonny Andersson, I 19
Vintern har kommit till Arvidsjaur. Foto: Johan Ahltén, I 19

Den 7-22 oktober genomför jägarbataljonen en 15 dagar lång jägarövning. Målsättningen med övningen är att jägargrupperna efter övningen skall ha uppnått grunderna i strids- och spaningsutbildningen. Utbildningen genomförs delvis med skarp ammunition och avslutas med en längre tillämpad överlevnadsdel.

20 kilometer snabbmarsch

Under tisdagen genomfördes det avslutande formella uthållighetsprov som kvarstod för de blivande jägarsoldaterna innan övningen. Huvuddelen av soldaterna sprang 20 kilometer snabbmarsch med ett tidskrav på två timmar och tjugo minuter. Uthållighetsprovet syftar till att pröva den enskilda soldatens uthållighet att förflytta sig med stridsutrustning och personligt vapen en längre sträcka.

Jägarmärket

Efter övningen kommer de soldater som är godkända på övning och formella prov att erhålla jägarmärke eller basker. Jägarmärket tilldelas de som ryckte in i april och grön basker tilldelas de som inledde utbildningen i juli.