Vanja Kollman från FM-Elit tog VM-silver

Under sex dagar i oktober kördes årets lag-VM i enduro i Portugal. Från Sverige deltog, förutom ett herrlag och ett juniorlag, ett damlag bestående av tre duktiga tjejer. Damlaget stod för detta VM:s största framgång. Efter att ha nosat segrande Frankrike i hälarna under hela tävlingen körde Sveriges damer den sista tävlingsdagen in på en andraplats. Det är Sveriges första VM-silver i enduro.

Vanja Kollman, löjtnant vid Swedec, var med och tog Sveriges första silver i lag-VM i enduro. Foto: Kollman Racing
Vanja ingår i Försvarsmaktens satsning FM-Elit vilket ger henne en unik möjlighet att träna och tävla.
Vanja ingår i Försvarsmaktens satsning FM-Elit vilket ger henne en unik möjlighet att träna och tävla. Foto: Kollman Racing
Vanja ingår i Försvarsmaktens satsning FM-Elit vilket ger henne en unik möjlighet att träna och tävla. Foto: Kollman Racing

Damlaget bestod av Vanja Kollman, en av de uttagna till satsningen FM-Elit och löjtnant vid Swedec, samt enduro-förarna Jessica Jönsson och Sandra Adriansson. FM-Elit är Försvarsmaktens program för idrottsmän- och kvinnor som fått möjlighet att kombinera sin idrottskarriär med möjligheten att träna och tävla på arbetstid.

Vanja Kollman delar sin tid mellan träning hemma i Eksjö samt tävlingar i enduro över hela världen med att arbeta som instruktör vid Swedecs utbildningsenhet. Senaste genomförda tävling var lag-VM i Portugal i mitten av oktober där Vanja och hennes lag knep ett hedrande VM-silver.
– Vi hade hoppats på en seger, berättar Vanja, men är självklart glada för andraplatsen.

Segrande Frankrike var favorittippade men vinstmarginalen till de svenska damerna var endast åtta minuter.
– Vi slog dem i de sandiga proven men de var överlägsna oss på hårt underlag.

I år återstår två tävlingar för Vanja Kollman, Gotland Grand National och Novemberkåsan.

Under lag-VM placerade sig herrlaget på tolfte plats medan juniorerna hamnade på sjätteplatsen.