Undsättning i marin miljö

För närvarande genomförs Grundläggande undsättningskurs vid Flygbasjägarskolan, F 17. Eleverna som lär sig undsättning/återförande av egen personal (personnel recovery) är denna gång soldater ur den inneliggande flygbasjägarplutonen. Målet är att soldaterna kan utgöra en rekryteringsgrund till flygbasjägartroppen i Nordic Battlegroup, NBG 11, där de kommer vara det enda förbandet med undsättning/återförande som huvuduppgift.

Det är viktigt att samöva med enheter ur samtliga försvarsgrenar och lära sig uppträda i olika miljöer. Foto: Andreas Davidsson/Försvarsmakten
Gruppbåtar med förare utgjorde transportresurs för flygbasjägarna.
Gruppbåtar med förare utgjorde transportresurs för flygbasjägarna. Foto: Andreas Davidsson/Försvarsmakten
Gruppbåtar med förare utgjorde transportresurs för flygbasjägarna. Foto: Andreas Davidsson/Försvarsmakten

Flygbasjägarskolan strävar ständigt efter att fördjupa sin kompetens inom området personnel recovery och därför är det viktigt att samöva med enheter ur samtliga försvarsgrenar och lära sig uppträda i olika miljöer. Förra veckans samarbete med Marinbasen i Karlskrona där gruppbåtar med förare utgjorde transportresurs för flygbasjägarna var ett viktigt och lärorikt led i denna utveckling. Eleverna har bland annat lärt sig att navigera på sjökort och att skillnaden mellan att leda in en helikopter eller en gruppbåt inte är så stor och att många tidigare erfarenheter går att applicera även i den marina miljön.

Förutom utbildningen i den marina miljön har det även genomförts grundläggande utbildning i patrulltransport med helikopter samt en tillämpad del där patrullerna både undsatt personal och återfört känslig materiel som gått förlorad, så kallad sensitive item recovery.