Svenska Isaf-styrkan i strid

Den svensk-finska styrkan, bestående av bland annat stridsfordon 90 och andra delar av skyttekompaniet, genomförde under torsdagskvällen en planerad operation i området väster om Mazar-e Sharif. Styrkan utsattes vid 22.30 lokal tid för ett eldöverfall. Stridsfordonen blev först beskjutna med eld från raketgevär och därefter även av finkalibrig eld.

I eldstriden som följde dödades tre av angriparna. Sju skadade angripare omhändertogs, uppger Afghanistan National Security Forces, ANSF.

Två svenska soldater skadades i attacken och fördes till det tyska fältsjukhuset på Marmal. Den ena soldaten har lättare skador i benet och den andre är skadad i höften, och han opererades sent i går kväll. Deras läge är stabilt och anhöriga är underrättade.

Attacken utfördes i närheten av en polisstation. Samma polisstation attackerades även föregående natt.

Styrkan fick snabbt understöd av bland annat flyg som spanade i området och operationen fortsatte sedan under natten.