Stridsgrupp luftvärn löste uppgiften

Försvarsmakten övade sin nationella beredskap och skyddet av Sverige under beredskapsövningen Dagny II. Totalt övades 1600 personer, hälften av dem på Gotland dit stridsgrupp luftvärn också fick bege sig.

Styrkechef Niklas Uddén och regementschef Lennart Klevensparr. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Spaningsradarn UndE 23 kommer fram till grupperingsplatsen öster om Visby.
Spaningsradarn UndE 23 kommer fram till grupperingsplatsen öster om Visby. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Kenny Persson berättade om RB70-systemet för ÖB Sverker Göransson.
Kenny Persson berättade om RB70-systemet för ÖB Sverker Göransson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Spaningsradarn UndE 23 kommer fram till grupperingsplatsen öster om Visby. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Kenny Persson berättade om RB70-systemet för ÖB Sverker Göransson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Lv 6 fick i uppgift att skicka iväg såväl förband som enskilda, några hamnade i Stockholm men de flesta fick ta sig till Gotland. Efter en helt problemfri transport från Halmstad till Visby ägnades första dagen åt rekognosering av lämpliga grupperingsplatser, innan själva grupperingen kunde påbörjas och sambandet säkras.

Onsdagen blev den mest fartfyllda övningsdagen. Då lämnade RB70-enheten sin gruppering i Visby för att ta sig ut till Tofta skjutfält och förbereda en skarpskjutning. Två robotar skulle avfyras. En av Jens Lundgren som en gång tidigare fått skjuta skarpt, och den andra av Kenny Persson som skulle få skjuta sin första skarpa robot.
– Det här ska bli intressant, sa styrkechefen Niklas Uddén när det började dra ihop sig. Jag vet inte hur förberedelserna gått eftersom jag inte följt dem på plats, men vi har mycket driftiga och flexibla officerare på Lv 6, så jag är säker på att det går bra.
Styrkechefens tillit visade sig välgrundad. Resultatet blev två klockrena träffar.
– Jag var inte nervös förrän några sekunder innan skottet, sa Kenny Persson efteråt. Då slog det mig att jag faktiskt skulle skjuta min första skarpa robot. Men det gick ju fint, och det var ingen större skillnad från att skjuta med simulatorerna.
Skyttarna blev gratulerade och fick välförtjänt beröm för sin insats.

Från att det varit soliga septemberdagar på Gotland tidigare under veckan, växlande vädret till ösregn den första oktober. Överbefälhavare Sverker Göransson kom på besök till stridsgrupp luftvärn på förmiddagen. Hans besök omfattade UndE 23, RBS 97 samt RB 70-systemet med bland andra skarpskyttarna Lundgren och Persson, något generalen verkade uppskatta.

Vid lunchtid bröts övningen.
– Nu gäller det att samla in och ta till vara på erfarenheterna från övningen, sa Peter Widén. Vi har lärt oss mycket som vi kommer att ta med oss framöver. Inte minst inför kommande Dagny III.
Ställföreträdande regementschef Ove Tirud sammanfattade övningen:
– Alla de uppgifter som stridsgruppen fått har de löst på ett utmärkt sätt. Luftvärnet har gjort mycket bra ifrån sig under denna övning.