Stämningsfull åminnelse

Ingenjörkompaniet vid I 19 höll traditionsenligt en ceremoni till minnet av dem som miste sina liv vid den tragiska färjeolyckan på sjön Armasjärvi 1940. Årets ceremoni hölls på onsdagskvällen den 21 oktober vid Älvlägret på Lule älvs strand.

Ingenjörkompaniet uppställda under ceremonin. Foto: Mats-Einar Wallin/I19
Regementschefen talar till ingenjörkompaniets soldater under ceremonin.
Regementschefen talar till ingenjörkompaniets soldater under ceremonin. Foto: Mats-Einar Wallin/I19
Färjan fotograferad efter olyckan.
Färjan fotograferad efter olyckan. Foto: Försvarsmakten
Minnestenen i Armasjärvi.
Minnestenen i Armasjärvi. Foto: Försvarsmakten
Regementschefen talar till ingenjörkompaniets soldater under ceremonin. Foto: Mats-Einar Wallin/I19
Färjan fotograferad efter olyckan. Foto: Försvarsmakten
Minnestenen i Armasjärvi. Foto: Försvarsmakten

Ceremonin inleddes med att regementschefen överste Jan Mörtberg anlände till Älvlägret med bogserbåt till Lule älvs södra strand och tog emot det uppställda ingenjörkompaniet.

Med orden:
”Till minnet av de 46 svenska män vilka i kvällens mörker den 24 oktober 1940 på Armasjärvi gåvo sina liv i fosterlandets tjänst - du som går här förbi böj ditt huvud i vördnad” inledde regementschefen sin reflexion om den fruktansvärda katastrofen.

Han fortsatte sin redogörelse med att ingående beskriva hur soldaterna ur 23:e ingenjörkompaniet kom att ta den civila landsvägsfärjan över sjön Armasjärvi, hur den halvvägs ut på sjön började sjunka, om paniken som bröt ut och hur soldater hamnade i vattnet. Innan kvällen var över hade 44 soldater och två civila omkommit, De två civila var färjkarlen och hans bror som omkom under räddningsarbetet då resterande trupp i den halvsjunkna färjan undsattes.

Regementschefen avslutade sin reflexion med orden:
”Vi hedrar nu minnet av de för fosterlandet år 1940 fallna ingenjörsoldaterna med en tyst minut” varefter den följande tystnaden gav de enskilda deltagarna möjlighet att reflektera över vad som just erinrats dem i lågorna av de tända eldkasarna. Den stämningsfyllda minnesceremonin avslutades därefter med att regementschefen upplöste kompaniet som sedan avmarscherade.