Snabb förflyttning med Hercules

Herculesbesättningarna har knappt hunnit komma hem från Afghanistan innan det är dags för nästa uppdrag, att flytta markförband och materiel i beredskapsövningen som just nu pågår i Försvarsmakten.

Key-loader lastas av på Ronneby flygplats. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten
Millimeterpassning krävs när Key-loadern lastas på C-130 Hercules.
Millimeterpassning krävs när Key-loadern lastas på C-130 Hercules. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten
Millimeterpassning krävs när Key-loadern lastas på C-130 Hercules. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

Förmågan att snabbt förflytta förband inom Sverige är av stor vikt för att kunna möta ett angrepp var som helst i landet. Här kommer Herculesplanen väl till pass. Med hjälp av dessa kan man flytta soldater inom Sverige på mindre än fem timmar. Man kan också fortlöpande försörja förbanden med materiel och andra förnödenheter smidigt och snabbt. För Herculesbesättningarna är det vad denna övning går ut på.

– Underhåll och logistik kan inte vinna några krig, men det kan förlora dem, säger befälhavaren på en av Försvarsmaktens totalt åtta C-130 Hercules, som börjar dagen med ett uppdrag till Visby där en last skall hämtas.

Starten är planerad till tidig förmiddag, men får skjutas fram någon timme på grund av mindre tekniska problem. När de är åtgärdade får besättningen 30 minuters startberedskap. Strax före lunch beordras besättningen att starta mot Visby.

Flygningen avverkas på en dryg halvtimme och direkt efter landning tar flygplanets lastmästare tag i arbetet med lasten. Det är en så kallad Key-loader som hämtas. Ett fordon som används för att lasta containrar och lastpaletter på flygplan. Besättningen äter också en snabblunch i flygplanet och får sin nästa order från hemmabasen. Efter ungefär två timmar i Visby startar man igen, nu med destination Ronneby. I Ronneby lastas Key-loadern av och man flyger tillbaka till Såtenäs.

Arbetspasset är slut för de sex i besättningen och en ny besättning tar över för att flyga nya uppdrag för markförbanden under kvällen och natten. Den avgående besättningen har en kort genomgång där den går igenom dagens uppdrag. Nu ska de vila, men snart är det dags igen. Antingen inom ramen för veckans övning, eller i någon av Försvarsmaktens internationella insatser.