Skott kommer – klart bakåt

Solen skiner, rimfrosten glittrar i gräset och kylan biter i kinderna. I Marma läger står en pluton soldater och väntar på transport ut på skjutfältet.

Soldaterna vid Luftstridsskolans tredje kompani gör nu sin befattningsutbildning, lär sig specifika kunskaper som de behöver som exempelvis granatgevärsskytt. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Löjtnant Jonas Gjersvold går igenom skjutningen med skytten och laddaren för att se om det finns något att förbättra till nästa gång.
Löjtnant Jonas Gjersvold går igenom skjutningen med skytten och laddaren för att se om det finns något att förbättra till nästa gång. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Kulspruteskyttarna övar på en bana i ett skogsområde.
Kulspruteskyttarna övar på en bana i ett skogsområde. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Löjtnant Jonas Gjersvold går igenom skjutningen med skytten och laddaren för att se om det finns något att förbättra till nästa gång. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Kulspruteskyttarna övar på en bana i ett skogsområde. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Det har gått drygt två månader sedan 220 soldater ryckte in vid Luftstridsskolans tredje kompani. Under elva månader ska de få utbildning inom lätt infanteri. Under de första två månaderna har de hunnit med den grundläggande soldatutbildningen, som precis som det låter består av det mest grundläggande en soldat måste kunna. Det är allt från vilka delar som ingår i uniform och utrustning till att kunna hantera sitt personliga vapen, AK 5.

Den sista plutonen sitter just och väntar på att få skjuts ut på Marma skjutfält till den plats där de ska öva. Soldaterna genomgår nu det som kallas befattningsutbildning, de ska få utbildning så att de klarar sin specifika uppgift, till exempel att vara granatgevärsskytt eller kulspruteskytt.

Medan de väntar diskuterar killarna framtiden. Funderingarna rör allt från hur det kommer att bli med värnpliktssystemet till att göra utlandstjänst.
– Det verkar kul och intressant med utlandstjänst, men än har vi inte fått så mycket information om det, säger Filip Ejvegård och Hadi Al-Zamli.

Plötsligt rullar ett par terränggående bilar in på planen och full aktivitet utbryter. På kort tid har alla stuvat in sina ryggsäckar och vapen och det bär iväg.

Säkerheten är A och O

Framme på skjutvallen går löjtnant Jonas Gjersvold igenom vad som ska hända. Sedan får alla torröva, det vill säga göra hela momentet utan laddade vapen. Här ska soldaterna skjuta granatgevär. Man jobbar i par om två, en skytt och en laddare. Det är viktigt med tydliga kommandon. Bredvid varje par står ett befäl och berättar hur scenariot ser ut.
– Det kommer en pansarterrängbil på fältet, klockan 12!
– Ladda!
– Skott kommer!
– Klart bakåt!

Säkerheten är A och O när man hanterar vapen. Veckan innan övningen har soldaterna torrövat på skjutbanan hemma i Uppsala. Det är viktigt att alla moment och rutiner sitter i ryggmärgen när man ska skjuta skarpt.

På Marma skjutfält är blickarna fulla av koncentration. Direkt efter skjutningen får varje par gå igenom och berätta hur de tyckte det gick, vad som var bra och mindre bra. Och det är många som hittar saker att förbättra. Sedan kommenterar befälen och det är dags för nästa par.

Några kilometer från skjutvallen ägnar sig en annan pluton åt kulspruteskytte. Skotten ekar mellan träden, här övar man i ett skogsparti. På jämna mellanrum sitter måltavlor. En i taget kliver skyttarna fram tillsammans med ett befäl och går från tavla till tavla. Även här får soldaterna omedelbar återkoppling på vad de nyss har gjort.

När solen står lågt börjar man att plocka ihop vapen, ryggsäckar och tomhylsor för att åka tillbaka till lägret och en välförtjänt middag.