Redo när det gäller

Att skydda Sverige är en av Försvarsmaktens huvuduppgifter och den förmågan sattes på prov i veckan, när en stor beredskapsövning drog igång i landet. Ledningsregementet visade att vi är redo när det gäller att bidra med våra förmågor inom ledning, samband, telekrig, meteorologi- och oceanografi och psykologiska operationer.

Kapten Anders Ekholm och Major Pierre Knutsson från Ledningsregementet under insats på Gotland. Foto: Försvarsmakten
Mycket materiel av olika slag lastades i Enköping för att fraktas över till Gotland.
Mycket materiel av olika slag lastades i Enköping för att fraktas över till Gotland. Foto: Försvarsmakten
Chefen för Ledningsregementet, överste Lena Hallin, besökte regementets enheter i övningen och träffade personal på plats.
Chefen för Ledningsregementet, överste Lena Hallin, besökte regementets enheter i övningen och träffade personal på plats. Foto: Försvarsmakten
Mycket materiel av olika slag lastades i Enköping för att fraktas över till Gotland. Foto: Försvarsmakten
Chefen för Ledningsregementet, överste Lena Hallin, besökte regementets enheter i övningen och träffade personal på plats. Foto: Försvarsmakten

På måndagsmorgonen gick larmet. Ledningsregementet fick höjd beredskap och klockan 16.45 kom marschordern. Delar ur Lednings- och sambandsbataljonen och Telekrigsbataljonen lämnade Enköping med riktning Nynäshamn och färdades därifrån med färja vidare till Gotland.

Allt från meteorologi till telekrig

Samtidigt larmades andra enheter ur regementet; Meteorologi- och Oceanograficentrum (METOCC), Telekrig Stödenhet (TKSE) och enheten för Psykologiska operationer (Psyops) deltog också i övningen. Dessutom underställdes en kompanikader ur regementet Livgardet i Kungsängen.

1600 deltagare

Sammanlagt har 1600 personer deltagit i övningen under veckan, med syftet att öva ledning, beredskapshöjning och skarp skjutning med mark-, marin- och flygstridskrafter. Gotland valdes ut som en lämplig plats för att kunna träna strategiska förflyttningar av förband och ledning av gemensamma marin-, armé- och flyginsatser.