Prover visar på otjänligt vatten i flyktingläger

Isaf-personalen i Sar-e-Pol har fått information om kolerafall i ett flyktingläger i närheten av byn Sozma Qala ungefär en och en halv timmas bilresa från Provincial Office i Sar-e-Pol. Vattnet till flyktinglägret ska enligt uppgift vara klorerat, men när Isafs hygienofficer undersöker vattnet visar det sig vara otjänligt. Något klor har inte använts för att rena vattnet.

Mikael Mårtensson testar vattnet från tankbilen. Vattnet förvaras i en vattenbehållare som rymmer 10 000 liter och kommer från byn Sozma Qala som ligger några kilometer från flyktinglägret. Foto: Henrik Klingberg
Omkring 1 600 flyktingar bor i tältlägret en bit från byn Sozma Qala.
Omkring 1 600 flyktingar bor i tältlägret en bit från byn Sozma Qala. Foto: Henrik Klingberg
UNHCR ansvarar för flyktinglägret som skapades i mitten av juli.
UNHCR ansvarar för flyktinglägret som skapades i mitten av juli. Foto: Henrik Klingberg
Flyktingarna har bott i Iran i 23 år men har mer eller mindre pressats att flytta tillbaka till Afghanistan.
Flyktingarna har bott i Iran i 23 år men har mer eller mindre pressats att flytta tillbaka till Afghanistan. Foto: Henrik Klingberg
Omkring 1 600 flyktingar bor i tältlägret en bit från byn Sozma Qala. Foto: Henrik Klingberg
UNHCR ansvarar för flyktinglägret som skapades i mitten av juli. Foto: Henrik Klingberg
Flyktingarna har bott i Iran i 23 år men har mer eller mindre pressats att flytta tillbaka till Afghanistan. Foto: Henrik Klingberg

383 familjer, ungefär 1 600 flyktingar, bor i lägret som ligger på ett fält nära en huvudväg som sträcker sig genom området. De är afghaner men har varit i flyktingläger i Iran i över 20 år på flykt undan den sovjetiska armén som invaderade Afghanistan för 30 år sedan.
Några av familjerna har rätt till land i Afghanistan genom släktband, den marken räcker inte till eftersom familjerna vuxit. Det handlar om landstycken utan byggnader. Många av flyktingarna står helt utan land.
Afghanska staten har erbjudit land till behövande mellan Sar-e-Pol och Sheberghan, men landskapet är inte odlingsbart, det liknar snarast ökenlandskap och landområdet ligger långt ifrån vägnätet.
Hälsoministeriet och flera andra afghanska myndigheter i provinsen uppger att vattnet i flyktingbyn ska vara drickbart.
Den svensk-finska kontingentens hygienofficer, Mikael Mårtensson, testar vattnet. Det är grumligt och innehåller bakterier, parasiter och har inte klorerats.
Efter drygt tolv timmar visar proverna tydliga spår av E.coli, alltså tarmbakterier som ger magsjuka. Vattnet dricks, används till matlagning och rengöring.
Vattnet kommer i tankbil från byn Sozma Qala. Orent vatten betyder relativt omgående sjukdomar. Flera myndigheter säger att lägret drabbats av kolera.
En läkare i Sozma Qala säger att 300 flyktingar och bybor i Sozma Qala dagligen insjuknat i kolera eller någon liknande magsjukdom under förra veckan. Den här veckan har det stannat vid ett tiotal fall per dygn. En tolvårig flicka har mist livet på grund av sjukdom.
Kolera och magsjuka leder till uttorkning och om den sjuke inte kommer under vård leder det till döden. Flyktingarna i lägret som tar kontakt med Isaf under besöket frågar efter doktor och flera barn ligger sjuka. UNHCR, som satte upp flyktinglägret i mitten av juli, arbetar för att flyktingarna ska kunna skapa egna hem före vintern. För att flyktingarna ska få tillgång till rent vatten ska nu UNHCR ta ny kontakt med afghanska myndigheter gällande rening av vattnet.
Om så behövs kommer Isaf, genom hygienofficer Mikael Mårtensson, att erbjuda utbildning i hur vatten renas.