Positiv rekrytering av sjukvårdspersonal

För att locka sjukvårdspersonal till Nordic Battlegroup, NBG, och nya medarbetare till Försvarsmakten hölls under förra veckan ett par genomgångar i fältmässig sjukhusmiljö.

- Mycket av den materiel som ingår i fältsjukhuset är så modern att den inte ens finns på de större sjukhusens akutavdelningar, sa major Stefan Sahlström när han pratade till eleverna. Foto: Mattias Gustafsson/Försvarsmakten
Inget för den med anlag för åksjuka. Under besöket fick eleverna möjlighet att åka med i en militär ambulans, vilket uppskattades.
Inget för den med anlag för åksjuka. Under besöket fick eleverna möjlighet att åka med i en militär ambulans, vilket uppskattades. Foto: Mattias Gustafsson/Försvarsmakten
Inget för den med anlag för åksjuka. Under besöket fick eleverna möjlighet att åka med i en militär ambulans, vilket uppskattades. Foto: Mattias Gustafsson/Försvarsmakten

En kväll i förra veckan bjöds civil sjukvårdspersonal in till ett informationsmöte. Lennart Hammarstrand från FömedC hälsade välkommen och gick sedan igenom på vilket sätt Försvarsmakten behöver den kompetens som utbildad medicinalpersonal besitter.

Efter genomgången gavs självklart också tillfälle att se sig om i den högteknologiska miljön som fältsjukhuset utgör.

Det var i huvudsak kvinnor på träffen, men några män fanns där också.
– Det har ju skett en hel del förbättringar och utveckling på materielen sedan min tid i Bosnien, sa en man som kommit till informationsträffen av intresse för sjukvårdstjänst i fält.
– Det här ligger helt rätt, jag är väldigt intresserad, sa en av kvinnorna som tidigare tjänstgjort i Afghanistan.
En kille i 25-årsåldern har akutsjukvård som bakgrund, men utbildar sig nu till ambulanssjuksköterska.
– Jag är väldigt intresserad av en befattning som ambulanssjukvårdare.

Blivande medarbetare

Under fredagen tog chefen för sjukhuskompaniet major Stefan Sahlström emot årskurs 3 från omvårdnadsprogrammet vid Västerhöjdsgymnasiet. En av lärarna är själv tjänstledig officer, så han visste vad som fanns att visa för de intresserade eleverna.

Efter att Sahlström förklarat hus sjukvård i fält fungerar i teorin gavs eleverna möjlighet att åka militär ambulans och se sig om i "sjukhuset".
– Mycket av den materiel vi har här är så modern att den inte ens finns på akutavdelningarna på de större sjukhusen, sa Sahlström.

Eleverna var imponerade och omdömena var enbart positiva när det var dags att avsluta dagen.
– Det var bra med en kort information. Det har skapat intresse och jag kan tänka mig att fortsätta inom Försvarsmakten när jag har tagit studenten till sommaren, sa en av tjejerna.