ÖB på besök i Skövde

– Har ni något ni vill fråga mig om, sa ÖB Sverker Göransson när han besökte vakt- och insatssoldaterna under sitt besök i Skövde garnison.

Soldaterna hade en del frågor om framtiden i Försvarsmakten. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Med van hand gjorde ÖB sig iordning för åkturen.
Med van hand gjorde ÖB sig iordning för åkturen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Med van hand gjorde ÖB sig iordning för åkturen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Soldaterna, som var från både Grenadjärkompaniet och Skåningskompani, hade övning i Strid i bebyggelse när de fick besök. Efter att ha pratat med soldaterna en stund gick ÖB med löjtnant Marcus Olofsson in i Teknikhuset för att där kunna följa när första gruppen tog sin in byggnaden.

Under den rundresa som ÖB gör i Försvarsmakten hade alltså turen kommit till Skövde. Under förmiddagen anlände ÖB Sverker Göransson till Trängregementet. Där blev det en rundvandring där bland annat sjukvårdsmateriel och olika fordon visades upp. ÖB fick också se de splitterskyddade lastbilar som ingår i den moderna logistikkedjan.

Insatsattityd

Sedan tog chefen för Skaraborgs regemente, P 4, vid och tillsammans med brigadchef Rickard Johansson berättade han om hur man på P 4 idag arbetar med vad som kallas ”insatsattityd”. Ett begrepp som handlar om hur man som anställd ska förhålla sig till innebörden och följderna av de uppdrag som våra folkvalda ger oss i Försvarsmakten: nationella och internationella insatser.

Med det begreppet i bakhuvudet var det var dags att bege sig ut för att besöka några av Skaraborgs regementes soldater. ÖB blev upphämtad med stridsvagn och färden gick till Hagen, en kulisstad, byggd för att öva Strid i bebyggelse. Framme på plats tackade han major Niklas Westerlund och hans förare för turen och promenerade ”Kings road” upp för att möta soldaterna och svara på deras frågor.