Nordiskt samarbete på Markstridsskolan

Det norska kompaniet, som kommer från Setermoen i norra delen av Norge, anlände i söndags till Skövde garnison och Markstridsskolan. De har nu tränat intensivt i knappt en vecka i stridsvagnssimulatorn.

Kapten Svendsen, till höger i bild, tillsammans med värnpliktiga ur 2 stridsvogneskadron. Foto: Försvarsmakten/Maria Kvarnmarker

Förutom själva kompaniet har fyra instruktörer från Haerens befelskole i Rena, Norges motsvarighet till Markstridsskolan, deltagit för att stötta övningen med norskt perspektiv på taktik och stridsteknik.
– Särskilt plutoncheferna har fått en bra träning och det märks att de gjort framsteg under veckan, säger kapten Svendsen som är chef för kompaniet.

Den norska försvarsmakten har simulatorer för stridsfordon 90 och den äldre modellen av stridsvagn Leopard 1 men saknar en simulator för Leopard 2.
– Då vi inte har en simulator för våra Leopard 2 får vi åka till de länder som har den typen av simulatorer. Vi har tidigare varit i Schweiz och Tyskland och tränat i deras anläggningar, säger Svendsen.

De värnpliktiga som ingår i stridsvagnskompaniet har avklarat tio av totalt tolv månader. Efter avslutad värnplikt finns möjligheten att söka tjänst som anställd soldat inom försvarsmakten.
I Norge finns det tre manöverbataljoner varav en består av anställda soldater.

– Jag ser samarbetet med Markstridskolan som värdefullt, vi har upparbetade kontakter vilket gör det enkelt att komma hit och träna, avslutar Svendsen.