Minröjningsfartyg i grundstötningsincident

I går kväll klockan 20.20 gick minröjningsfartyget HMS Arholma på grund i Gränsösund i St. Annas skärgård. Fartyget navigerade inomskärs på väg söderut för att delta i en internationell övning med start i Tyskland.

Minröjningsfartyget HMS Arholma. Foto: Håkan Nyström/FBB

Under onsdagskvällen rådde hårt väder och i den trånga passagen gjorde man ett fel i navigation och manöver. Trots försök att häva detta slutade det hela med att fartyget med låg fart gick på grund med aktern först.

Besättningen vidtog omedelbart efter grundstötningen åtgärder för att kontrollera vilka skador som uppstått samt begränsa dessa.
– Ingen personal har kommit till skada och vi har inte fått någon vatteninträngning i fartyget, berättar örlogskapten Anders Bäckström som är fartygschef på HMS Arholma. Kustbevakningen har dessutom sagt sig vara nöjda med hur vi agerat för att undvika skador på miljön i sammanhanget.

Kustbevakningen har fått förundersökningsansvaret för incidenten från polisen och har funnits på plats med enheten KBV 305 sedan sent igår kväll för att utreda incidenten och undersöka HMS Arholma. Fartygets egna dykare genomförde i natt dykningar för att inspektera de skador som uppstått på skrovet samt framdrivningsmaskineriet. Det oljeutsläpp som konstaterats i samband med olyckan beskrivs som mycket litet.

HMS Arholma kommer nu att i ett första steg bogseras till Oxelösund varifrån hon sedan kommer att bogseras till antingen Muskö eller Karlskrona för att påbörja reparationsarbeten så snart som möjligt i syfte att snarast kunna återvända till aktiv tjänst.

Händelsen kommer, förutom den utredning som leds av Kustbevakningen, att analyseras av Försvarsmakten i syfte att fastställa vilka, om några, åtgärder som behöver vidtas för att undvika liknande incidenter i framtiden.