Med hösten kommer mörkerflygningar

Hösten är här och med den startar F 21:s mörkerflygningar. Sedan flera år tillbaka bedriver F 21 mörkerflygning mestadels under tisdagskvällar och ikväll är det åter igen dags.

Förlängd daglig militär övningstid med mörkerflygning bedrivs vanligen tisdagar mellan klockan 17 till 21. Vid dåligt väder finns möjlighet att flytta kvällsflygningen från tisdagar till främst torsdagar enligt miljötillståndet. Foto: Louise Levin

Ikväll, tisdag den 13 oktober, startar vinterns mörkerflygning med JAS 39 Gripen från Kallax. Enligt vårt miljötillstånd för Kallax flygbas, som regeringen fastställde den 16:e juli 1998, har vi möjlighet att bedriva ”förlängd daglig militär övningstid med mörkerflygning”. Detta får ske vid cirka 14 tillfällen under perioden oktober till mars.

– Finessen med mörkerflygning här i norra Sverige är att vi kan även bedriva den under dagtid, alltså fram till klockan 19.00, eftersom en stor del av dygnet är mörkt under vinterhalvåret, säger miljösamordnare Per-Arne Johansson.

Mörkret är inget som kan flyttas och förmågan är viktig för insatsförbanden.

– För att vi ska kunna öva upp vår förmåga att verka under såväl dager som mörker under vilka väderförhållanden som helst är det viktigt att vi även övar i mörker. Med det menar jag att vi ska vara så tränade att vi kan flyga vart som helst, när som helst och i vilket väder som helst, säger flygchefen Mats Hakkarainen.