På bänkar och läktare i Uppsala garnisons idrottshall sitter 370 soldater och väntar på besök. Brigadgeneral Stefan Andersson, chef för den nordiska snabbinsatsstyrkan Nordic Battle Group 2011 (NBG 11), ska berätta vad det innebär att vara en av de svenskar som ska ingå i förbandet.
Han inleder med att fråga hur många som funderat på att söka antingen utlandstjänst eller söka till NBG 11. En skog av händer åker upp i luften. Sen berättar Stefan Andersson om bakgrunden till att EU sätter upp stridsgrupper som ska kunna sättas in i oroshärdar på kort varsel. Det var efter kriget på Balkan som EU beslöt att skapa battle groups som på kort tid kan sättas in i olika typer av oroshärdar. NBG 11 är ett samarbete mellan Sverige, Norge, Finland, Estland och Irland. Merparten av de ungefär 2000 soldaterna kommer att vara svenskar, omkring 1600. Förbandet kommer att stå i beredskap under första halvåret 2011.
Målet är att rekrytera så många soldater som möjligt ur den kull som gör värnplikten just nu.
– Vi vill ha de bästa soldaterna, de som verkligen tagit sin grundutbildning på allvar, betonar Stefan Andersson.
Han trycker på att NBG 11 är ett beredskapsförband. Huvuduppgiften är att stå i beredskap, att vara beredd på att åka. Om man sätts in är det ett riskfyllt uppdrag, annars skulle man inte åka. Då kommer det också att vara bråttom, på tio dagar ska man vara på väg till insatsområdet.
– Det är viktigt att ni har tänkt igenom varför ni söker, det här är ingen häftig grej man gör bara för att lumparpolarna gör det. Det kanske till exempel är något ni vill göra innan ni börjar studera eller ni kanske har tänkt er en framtid inom Försvarsmakten, säger Stefan Andersson.
Fredrik Ander Öhrling som just nu gör värnplikten som insatssoldat på Luftstridsskolan har redan bestämt sig.
– Jag ska söka till NBG 11, säger han. Jag har pratat med min farfar som har gjort flera utlandsmissioner och rekommenderar det.