”Lite pampigare och mer kraftfullt”

Musik väcker och förstärker känslor. Det bevisar inte minst filmmusik. Under tre dagar framförs några av de mest kända filmmusikstyckena av Arméns musikkår.– Det blir lite pampigare och mer kraftfullt med blåsmusik, säger dirigent Mats Janhagen.

Försvarsmaktens musikkårer genomför regelbundet konserter utanför den statsceremoniella ramen. Där finns utrymme för annan musik än marscher och ofta dyker det upp en eller annan från filmens värld. Varför då inte göra ett tema på det? tänkte Arméns musikkår.
– Filmmusik generellt passar bra för blåsorkester: blås- och slagverk, säger Mats Janhagen, musikalisk ledare och dirigent.

Repertoaren kommer till stora delar från krigsfilmer. Något annat hade kanske inte varit att vänta.
– Nej, kanske inte. Det blir bland annat musik från Örnnästet, Braveheart och gamla klassiker som Slaghöken, säger Mats Janhagen.
Finns det någon skillnad i musiken från ”gamla klassiker” och mer nutida Braveheart?
– Tvärtom, så ser man snarare likheter. Det som skrevs på 30-talet blev en norm för hur man ska skriva filmmusik och normen används även av John Williams, som skrev musiken till bland annat Star Wars, säger Mats Janhagen.
– Man tror att det ska vara nytt och fräscht med nya filmer men så är det alltså inte. Det är intressant att se.

Vad är då normen? Ja, ska man visa kärlek, så spelas smäktande musik. Vildmark och natur kännetecknas av valthorn, hjältar av trumpet. Instrumenten kopplas alltså samman med specifika saker och känslor.
– Det är intressant. Det är bevisat att folk som hör ny musik kan tycka att det låter hemskt, men om det sätts in i en film så blir den bra och man köper skivan, säger Mats Janhagen.
– Jag tror att det tilltalar folk att man kopplar samman bilder och känslor med musik. Fantasin får hjälp på traven.

Och det är en sådan upplevelse som Arméns musikkår erbjuder. På lördag spelar de i Finspång, på söndag i Stockholm och på måndag i Örebro. Biljetter säljs via TicNet.