Kraftprov i grupp för baskern

Onsdagen den 7 oktober var det dags för den traditionella gruppfälttävlan vid Norrbottens pansarbataljon. Att tävlingen inleddes i hård vind och blötsnö var ingen direkt överraskning.– Det här kommer som ett brev på posten. Så länge jag minns har den första snön alltid kommit när vi genomför gruppfälttävlan, berättar major Tobias Lindblom.

Gruppfälttävlan inleddes i ett mindre angenämt väder på onsdagsmorgonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lag 140 ur lednings- och understödskompaniet med gruppchefen  Jonas Forsberg i spetsen.
Lag 140 ur lednings- och understödskompaniet med gruppchefen Jonas Forsberg i spetsen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ole Petrovic bytte till torra strumpor under lunchuppehållet.
Ole Petrovic bytte till torra strumpor under lunchuppehållet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Basker på!
Basker på! Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lag 140 ur lednings- och understödskompaniet med gruppchefen Jonas Forsberg i spetsen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ole Petrovic bytte till torra strumpor under lunchuppehållet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Basker på! Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Syftet med gruppfälttävlan är främst att svetsa samman soldaterna i grupper. Alla som kommer i mål kommer att få bära pansartruppernas svarta basker.
– Vi är nu inne i det så kallade befattningsskedet i utbildningen, så det är nu soldaterna ska börja kunna utföra uppgifter i grupp under svårare förhållanden. Att vi dessutom arrangerar det som en tävling ger lite extra krydda och taggar soldaterna att göra ett bra jobb i grupperna, säger Tobias Lindblom.

Bevara stridsvärdet

Dagens första uppgift var en punktorientering som inleddes på kaserngården. Före lunchuppehållet, som genomfördes cirka 10 kilometer från kasernområdet ute på södra skjutfältet, fick grupperna olika uppgifter som gav poäng. Det var bland annat snabbskytte 30 meter, handgranatskastning och avståndsbedömning. Under lunchuppehållet kunde man se att de flesta var i färd med att byta till torra kläder.
– Hittills har det gått bra för hela gruppen, det har inte varit några större problem förutom att det är väldigt blött, säger Ole Petrovic, soldat på lednings- och understödskompaniet.

– Här får den enskilde soldaten automatiskt öva upp förmågan att upprätthålla sitt eget stridsvärde. Dessutom trimmas gruppchefernas ledaregenskaper, och speciellt i den här väderleken. Det är ju gruppchefen som ska se till att hela gruppen bevarar stridsvärdet genom att vidta åtgärder för detta. Det är bland annat att koka vatten under rasterna och att alla i gruppen håller sig torra och varma, fortsätter Tobias Lindblom.

Efter lunchen fortsatte tävlingen med poängorientering och fler uppgifter. När soldaterna gick i mål på orienteringsmomentet fick varje grupp genomföra fordonsdragning, bårbärning samt isärtagning och hopsättning av AK 5 i mörker.

Basker på!

Tävlingen avslutades med en snabbmarsch på cirka två kilometer med mål inne på kasernområdet. De första grupperna kom i mål vid 16-tiden på eftermiddagen. På torsdagsmorgonen genomfördes prisutdelning och baskerceremoni på kaserngården. Den segrande gruppen var lag 102 från pansarskyttekompaniet. På andra plats kom lag 132, också den gruppen tillhörande pansarskyttekompaniet. Trea blev lag 149 från lednings- och understödskompaniet.
– Nu har var och en av er fått se att ni kan mycket mer än ni tror. Man blir inte en väl fungerande grupp bara av att umgås, man blir det av att lösa uppgifter tillsammans under svåra förhållanden, sa bataljonschefen, överstelöjtnant Mats Ludvig, innan han beordrade fältmössa av – basker på!

Fler bilder från gruppfälttävlan (pdf i nytt fönster)