Garnisonens dag

Lördag den 3 oktober var det så dags att visa föräldrar, syskon, flick- och pojkvänner samt allmänheten hur livet som värnpliktig vid SkyddC är.

Under Garnisonens dag genomfördes förevisning av ett CBRN-moment. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC
Hemvärnet bjöd intresserade på en åktur med MC.
Hemvärnet bjöd intresserade på en åktur med MC. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC
Fanvakt ur SkyddC.
Fanvakt ur SkyddC. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC
Swea kompani utbildningsåret 09/10.
Swea kompani utbildningsåret 09/10. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC
Hemvärnet bjöd intresserade på en åktur med MC. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC
Fanvakt ur SkyddC. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC
Swea kompani utbildningsåret 09/10. Foto: Sylvia Dahlberg / SkyddC

Motortäten genomförde i slutet på september den efterlängtade uppkörningen för civilt BE- och C-körkort och militärt förarbevis. Trots relativt liten tid bakom ratten med påkopplat släp höll sig lyckan i under de tre dagar som uppkörningarna genomfördes och motorutbildningen avslutades med både nöjda soldater och befäl. Ställföreträdande gruppchefer och specialister genomförde också utbildning i fältarbetstjänst som innehöll teoretisk och praktisk utbildning i enstaka laddning och objektssprängning. Den avslutades med ett teoriprov som alla till sist klarade med godkänt resultat.

Alla soldater på Swea kompani har fått utbildning på Mine Risk Education. De har även tittat på dels vapenverkansförevisning på de, inom kompaniet tilldelade, vapensystem och, som krydda på moset, fått bevittna en verkansförevisning på stridsvagnsmina 5 och försvarsladdning 21. Ett av målen med verkansförevisningen var att öka "säkerhetstänket" inför kommande stridsutbildning, vilket resulterade väl och många soldater fick sig en tankeställare att fundera över.

Lördag den 3 oktober var det så dags att visa föräldrar, syskon, flick- och pojkvänner samt allmänheten hur livet som värnpliktig vid SkyddC är. Dagen bjöd på strålande solsken, bandvagnsåkning, provskjutning med vapen, konsert av Hemvärnets musikkår, förevisningar av materiel och kunskaper och, sist men inte minst, kaffe och försvarets kanelbullar. Garnisonens dag avslutades sedan med soldaterinran.

Soldaterinran har gamla anor och sitt ursprung i Gustav Vasas krigsartiklar. Gustav II Adolf lät sina trupper avlägga en tro- och huldhetsed under trettioåriga kriget. Särskilt viktigt när man hade värvade legotrupper med ibland oklar lojalitet. Enligt Karl XI:s krigshandlingar från 1683 lovade man att vara Gud och Konungen trogen och i samband med att detta löfte uttalades bildade soldaterna en ring, tog av sig hatten och med två fingrar på fanan svors sedan eden till denna. Krigsmannaeden ersattes 1887 av Krigsmans erinran om de skyldigheter som en soldat hade att iaktta. Senaste omarbetningen kom 1965.