Frivilliga skolungdomar

1 500 ungdomar i Norr- och Västerbotten bjöds in till en höstlovskurs på flottiljen. 80 ungdomar, främst från närområdet, nappade och har i snart en veckas tid testat soldatlivet.

Christoffer Backman och Bella Johansson deltar i grundkursen som Flygvapenfrivilliga Region Nord arrangerar på F 21. Foto: Louise Levin
Gruppchef Alexandra Danielsson övervakar gruppmedlemmarnas insatser vid sjukvårdsmomentet.
Gruppchef Alexandra Danielsson övervakar gruppmedlemmarnas insatser vid sjukvårdsmomentet. Foto: Louise Levin
Gruppchef Alexandra Danielsson övervakar gruppmedlemmarnas insatser vid sjukvårdsmomentet. Foto: Louise Levin

Denna vecka arrangerar Flygvapenfrivilliga Region Nord i samarbete med F 21 ungdomskurser på flottiljen. I år skickades en inbjudan ut till alla 15–20 åringar i Norr- och Västerbotten. Något som gav ett mycket bra gensvar.

– Sedan 2005, när jag började, har vi aldrig haft fler sökande och anmälda till grundkursen, säger Stefan Åkesson, ungdomsansvarig i Flygvapenfrivilliga Region Nord, FVRF.

Ungdomsutbildningen är uppdelad i fem steg. Där grundkursen är första steget, sedan går det att utbilda sig till biträdande instruktör via fortsättnings-, ledar- och instruktörskurser i flygvapenfrivilligas riksförbunds regi.

Parallellt med grundkursen så sker även fortsättningskurs och ledarkurs för ungdomar, totalt utbildas cirka 80 ungdomar denna vecka.

– Jättekul. Det är så här vi ska ha det hela tiden, säger Stefan Åkesson.

Instruktörer på kurserna är oftast personer med ett helt annat yrke civilt. Flera av dem är även engagerade i Hemvärnet, Nationella skyddsstyrkorna.

– Skillnaden mellan FVRF och Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet, som är arméns motsvarighet, är att våra ungdomar får flyga. Det brukar vara populärt, säger han.

Strapatser med gruppen

Programmet för veckan är späckat och ungdomarna. De får lära sig exercis, städa och bädda sängen, ordning och reda, sjukvård, leva i tältförläggning och skytte. De får även allmän försvarsupplysning, rekryteringsinformation och idrotta mycket.

Jag träffar Bella Johansson och Christoffer Backman, båda från Piteå, efter att de genomfört vad som på programmet står ”Strapats” – en sjukvårdsövning för ungdomarna.

– Det grymt jobbigare än vad jag förväntat mig, säger Christoffer Backman från Piteå.

De berättar om första natten ute i fält som de upplevde var jobbig. Det blev kallt, trots att de eldade i kaminen.

– Fast först fick vi inte upp tältet, säger Christoffer och skrattar.

Men att ångra sig att de tog chansen gör de inte.

– Jag kan tänka mig att gå fortsättningskursen, säger Christoffer.
– Jag vill prova F 21:s sommarkurs, säger Bella.

Målinriktade ungdomar

Rekryteringsofficer Susann Johansson träffade ungdomarna och överraskades av deras positiva inställning.

– Det visade sig att flera i gruppen redan hade mönstrat och fått ett uttagningsbesked på soldatbefattning. Några hade satt ett mål att gå vidare och utbilda sig till officer. Vad jag hörde så var det bland annat en tjej som ville bli pilot, det är inspirerande, säger hon.