Fallskärmsjägare på kraftprov

Efter en inledande luftlandsättning på en mycket blöt mosse tre mil väster om Karlsborg påbörjades marschen österut med nya utmaningar. Det första hindret var ån Tidan.

Fallskärmsjägare "färjar" över Tidan. Foto: Försvarsmakten/Jens Ramhöj
Planläggning inför fortsatt framryckning.
Planläggning inför fortsatt framryckning. Foto: Försvarsmakten/Jens Ramhöj
Planläggning inför fortsatt framryckning. Foto: Försvarsmakten/Jens Ramhöj

Med full packning fälldes fallskärmsjägarplutonen på torsdagsmorgonen över Store mosse, cirka 3 mil väster om Karlsborg. Bara att ta sig av mossen med tung ryggsäck och fallskärmen var ett kraftprov som både ställde vilja och uthållighet på prov. Väl återsamlade i skogen tog sig fallskärmsjägarna snabbt bort från det utsatta området och tog en rast för att rätta till utrustningen och få lite mat i magen före nästa marschpass. 

Övergång av vattendrag

Efter en förflyttning på drygt tre timmar kom patrullerna fram till ån Tidan som skulle passeras. Ur sina packningar tog de fram en liten gummibåt med vars hjälp patrullen ”färjades” över. I ett bakre läge förbereddes båten och de linor som behövdes för att dra över patrullmedlemmarna. Med vakande poster utsatta i terrängen tog sig patrullerna tyst över det drygt 15 meter breda vattendraget och fortsatte marschen.

Övningen som är en både utbildande och prövande övning fortsätter till i slutet av nästa vecka.