David fick träffa en riktig pilot

David Nilsson, 7 år, vill bli stridspilot när han blir stor, det är han säker på. Intresset väcktes i juni i år då den Natoledda flygövningen Loyal Arrow genomfördes från F 21 i Luleå.– Vi bor mitt mellan Luleå och Boden och flera gånger flög planen över vårt hus. Sedan dess pratar han hela tiden om att han vill bli pilot, säger Davids mamma, Carina Martinsson.

Lyckan var gjord när David Nilsson fick träffa en riktig stridspilot. Foto: Sara Burlage
De flygplansintresserade syskonen Martin, Moa och David Nilsson.
De flygplansintresserade syskonen Martin, Moa och David Nilsson. Foto: Sara Burlage
David fick prova en riktig pilothjälm. Det är annat mot slalomhjälmen som han brukar ha hemma när han leker pilot.
David fick prova en riktig pilothjälm. Det är annat mot slalomhjälmen som han brukar ha hemma när han leker pilot. Foto: Sara Burlage
De flygplansintresserade syskonen Martin, Moa och David Nilsson. Foto: Sara Burlage
David fick prova en riktig pilothjälm. Det är annat mot slalomhjälmen som han brukar ha hemma när han leker pilot. Foto: Sara Burlage

Det var under garnisonens dag i Boden, som David Nilsson tillsammans med sin mamma, mormor och två syskon besökte F 21:s monter. På plats fanns pilotutrustning, utställning med gamla och nya flygplan i miniatyr, veteranfordon, brandbil och vapen till JAS 39 Gripen. Det som skiljde de tre syskonen Nilsson från övriga besökare var att de stannade länge vid F 21:s monter.

– Mina barn är totalt flygplanstokiga. David är säker på att han vill bli stridspilot när han blir stor och pratar knappt om något annat. Han går gärna runt i sin så kallade ”pilothjälm med syrgasmask”, det har till och med hänt att han ätit frukost i den, berättar mamma Carina.

Intresset för flygplanen kom i början av sommaren då F 21 var värd för den Natoledda flygövningen Loyal Arrow. Nästan varje dag var det ett eller flera plan som flög över familjen Nilsson/Martinssons hus men det var inget som störde familjen.

– Varje gång vi hörde att det var flyg på väg så sprang barnen ut. Ju fler det var desto gladare blev de, berättar mamma Carina.

När David anlände till F 21:s monter fanns ingen pilot på plats, men han väntade tålmodigt då han fick veta att en av dem var på väg. När sedan F 21:s pilot Patrik dök upp var lyckan total. Patrik visade David hela pilotens utrustning och David fick även möjligheten att testa en riktig pilothjälm. 

– I natt kommer jag att sova riktigt gott, sa David innan han lämnade F 21:s monter.