Bara för tjejer

Frida Rahkola, 16 år från Haparanda, och Josefin Nilsson, 17 år från Örnsköldsvik, är två av deltagarna i Camo Challenge Camp som genomfördes helgen den 26:e till 27:e september på F 21.– Det är det roligaste jag gjort i mitt liv – efter bungyjump, säger Josefin.

Tjejerna antog utmaningen och deltog i Camo Challenge Camp som arrangerades på F 21. Foto: Carl Nylander
Under Camo Challenge Camp träffar du nya vänner. Frida Rahkola och Josefin Nilsson blev vänner under helgen.
Under Camo Challenge Camp träffar du nya vänner. Frida Rahkola och Josefin Nilsson blev vänner under helgen. Foto: Carl Nylander
Tuffa moment i hinderbanan. Förflyttning av skadad på bår genom ett lågt hinder.
Tuffa moment i hinderbanan. Förflyttning av skadad på bår genom ett lågt hinder. Foto: Carl Nylander/Pliktverket
Under Camo Challenge Camp träffar du nya vänner. Frida Rahkola och Josefin Nilsson blev vänner under helgen. Foto: Carl Nylander
Tuffa moment i hinderbanan. Förflyttning av skadad på bår genom ett lågt hinder. Foto: Carl Nylander/Pliktverket

Camo Challenge Camp, CCC, är ett projekt som Pliktverket och Försvarsmakten anordnar för att ge tjejer möjlighet att få information om mönstring, värnplikt och officersyrket. Dessutom får de prova på lumparlivet, men bara i två dagar.

Både Frida och Josefin fick ett brev hem med information om CCC-helgen. De tvekade inte att anta utmaningen och anmälde sig. Förväntningarna de hade var att det skulle bli kul och vara jobbigt. Tydligen inte tillräckligt jobbigt för tjejerna ville ha mera fysisk träning.

– Ja, vi ville ha mera fys, säger de.

Under helgen har de fått klä sig i militära kläder, haft exercis, gruppövningar, tidig revelj på morgonen med kort styrketräning och gjort hinderbana. Dessutom har de fått förevisning av vapen som alla deltagare har provat att hålla i. Syftet med att prova hålla i vapen är därför att det dels ingår i den grundläggande soldatutbildningen och dels för att individen själv ska ställa sig frågan ”Kan jag tänka mig skjuta?”

Roligaste under helgen var gruppövningarna och exercisen.

– Jag gillade ljudet av klackarna i backen under exercisen, säger Frida.

I samband med att helgen avslutades fick föräldrar och anhöriga till deltagarna komma på besök. Ungdomarna visade upp logementen och de anhöriga fick information om helgen, mönstring och Försvarsmakten som karriärsval.

– Anhörigträffen var mycket uppskattad, säger Susann Johansson, rekryteringsofficer vid F 21 och kurschef för CCC:n.

Susann berömmer tjejernas inställning och insatser under helgen.

– Det var otroligt motiverade ungdomar som verkade vara väldigt nöjda, säger hon.

– Självklart rekommenderar vi andra tjejer att prova CCC, avslutar Frida och Josefin.