Att säkra en hamn

På torsdagsmorgonen blev det internationellt sammansatta EOD-teamet skickat till den lilla kuststaden Olpenitz för att säkra hamnen. Vittnen påstod sig ha sett en person kasta föremål i vattnet innan han lämnade hamnen i en snabb liten motorbåt. Övningen Northern Coasts pågår för fullt vid tyska Östersjökusten.

Tyska och svenska dykare förbereder sökningen Foto: Försvarsmakten/Robin von Euler
En amerikansk EOD-tekniker söker på land
En amerikansk EOD-tekniker söker på land Foto: Försvarsmakten/Robin von Euler
Den svenska löjtnanten Terje Steisjö är chef över EOD-teamet
Den svenska löjtnanten Terje Steisjö är chef över EOD-teamet Foto: Försvarsmakten/Robin von Euler
En amerikansk EOD-tekniker söker på land Foto: Försvarsmakten/Robin von Euler
Den svenska löjtnanten Terje Steisjö är chef över EOD-teamet Foto: Försvarsmakten/Robin von Euler

Fartyg ska kunna förtöja i hamnen om ett och ett halvt dygn så en undersökning måste göras av EOD-teamet. Hamnen i Olpenitz var tidigare en örlogsbas för tyska marinens patrullbåtar och minröjningsfartyg. Den ligger en timmes resa norr om Eckenförde där EOD-teamet är baserade under övningen. Förkortningen EOD står för Explosive Ordnance Disposal och personalen är experter på att röja minor och annan ammunition både i vattnet och på land. När gruppen kommer fram till det vindpinade, övergivna hamnområdet delar man upp sig, säkrar området och sätter upp en ICP – Incident Control Point. Från ICP:n leds dykningarna och beredskap för eventuella olyckor upprätthålls.
Samtidigt sjösätts teamets båtar och man börjar lägga ut söksystem i det misstänkta området. Långa linor läggs ut parallellt på botten så att dykarna har något att följa när de söker.

De svenska dykarna är snart i vattnet och därefter följer det amerikanska teamet. Vinden ökar hela tiden i styrka och snart går det inte att fortsätta med dykningarna på ett säkert sätt. Därför avbryts sökningen till morgonen dagen därpå. Det viktigaste är egentligen inte själva dykningen, eftersom alla dykarna är mycket erfarna. Det viktigaste är att öva samarbetet över nationsgränserna.

– Vi kompletterar varandra och har ofta olika fokus eftersom vi har olika erfarenheter från missioner runtom i världen, säger Terje Steisjö som är chef över det internationella teamet under den här övningen.

Pa fredagsmorgonen hade vinden avtagit och dykningarna kan fortsätta. Det är nu knappt om tid innan fartygen skall förtöja och hamnen är stor. I teamet finns många dykare som nu får göra sitt yttersta för att hinna säkra hamnen.