Arméns specialister lär sig fältarbeten

En utbildningsvecka av arméns specialistofficerskurs vid Markstridsskolan genomförs vid Ing 2 i Eksjö. Eleverna lär sig grunderna i fältarbetstjänst, vilket är en förmåga som alla specialister inom armén ska behärska. Samtidigt får eleverna en uppfattning om vilket stöd fältarbetsförbanden kan ge övriga förband i armén.

Janis Pilags från Ing 2 håller en genomgång om sprängmedel inför dagens övning. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Gabriella Olofsson tillsammans med två gruppkamrater funderar över hur mycket sprängdeg de behöver.
Gabriella Olofsson tillsammans med två gruppkamrater funderar över hur mycket sprängdeg de behöver. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Adam Bergal och Hampus Elisson förbereder sprängning av en balk.
Adam Bergal och Hampus Elisson förbereder sprängning av en balk. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Gabriella Olofsson tillsammans med två gruppkamrater funderar över hur mycket sprängdeg de behöver. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Adam Bergal och Hampus Elisson förbereder sprängning av en balk. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten

Fördröjande fältarbeten är samlingsbegreppet för utbildningsveckan vid ingenjörregementet i Eksjö. Eleverna lär sig till exempel att på ett säkert och korrekt sätt hantera spräng- och tändmedel och metoderna för att spränga olika objekt. Att på ett riktigt sätt använda minvapnet i strid är också en del av utbildningen.

Eleverna är indelade i plutoner och grupper under utbildningen vid Markstridsskolan (MSS) och grupperna består av elever från olika specialistinriktningar, kön, ålder och erfarenheter. Gabriella Olofsson, 22, ingår i tredje grupp, hon vill bli specialistofficer i stridsfordonstjänst vid I 19 i Boden. Stridsfordon 90 är det fordon hon vill jobba med även om hon också skulle kunna tänka sig en utbildning på stridsvagn. Gabriella tycker att det är jättebra med mixade grupper, vi lär av varandra, säger hon.
− Fältarbetsutbildningen här i Eksjö är riktigt bra, till exempel är sprängtjänst nödvändigt för alla att kunna, avslutar Gabriella.

Adam Bergal, 26, och Hampus Elisson, 22, är för stunden djupt engagerade i att räkna ut hur mycket sprängmedel det går åt för att spränga av en armerad betongbalk. Adam vill bli ammunitions- och minröjningsspecialist (EOD-specialist) vid Ing 2 i Eksjö och Hampus vill bli specialistofficer i stridsfordonstjänst vid P 7 i Revinge. Även Adam och Hampus är nöjda med utbildningen och båda längtar redan efter den dag då de kommer ut till sitt förband och får tillämpa kunskaperna tillsammans med sina soldater. Att få jobba med praktiska göromål är det som hägrar för dessa bägge specialister.

− Om jag lär mig något nytt under fältarbetsutbildningen? Jag kunde ingenting om sprängtjänst innan, så allt är nytt för mig, svarar Hampus.