Anhörigdag på Berga

I lördags hälsade bataljonschefen Roger Nilsson och kompanichefen Jacob Michaelsson närmare åttahundra anhöriga till soldaterna vid amfibieinsatskompaniet välkomna att se och uppleva en del av vardagen vid kompaniet.

Skyttesoldater lastar ur under förevisningen. Foto: Amf 1
Drygt 800 anhöriga kom till Berga i lördags.
Drygt 800 anhöriga kom till Berga i lördags. Foto: Amf 1
Kanske en blivande amfibiesoldat.
Kanske en blivande amfibiesoldat. Foto: Amf 1
Drygt 800 anhöriga kom till Berga i lördags. Foto: Amf 1
Kanske en blivande amfibiesoldat. Foto: Amf 1

Dagen inleddes med att kompanichefen berättade om kompaniets uppgifter, indelning och hur soldaterna utbildas. Därefter var det soldaternas tur att ”ta befälet” över sina nära och kära för att guida dem runt bland ett flertal stationer som fanns förberedda på området.

Där visade soldaterna stolt upp sin personliga materiel, olika vapen och flera olika  fordon. Den som ville fick också prova att bli kamouflagesminkad. Sedan serverades ärtsoppa och pannkakor på samma sätt och tider som soldaterna är vana vid.

Efter rundvandringen samlades alla för en avslutande stridsuppvisning. Ett scenario spelades upp, där kompaniet fått i uppgift att eskortera en konvoj längs en väg. Plötsligt fick kompaniet stridskontakt. Förmågorna hos alla plutoner behövdes för att klara sig ur situationen, och det ständiga knattret vittnade om kompaniets eldkraft. Till slut kunde eskorten fullföljas.

I och med detta var dagen slut och de anhöriga tackade soldater och befäl med en värmande applåd i den något kyliga höstdagen.