Visby hamn säkrad under insatsövning

– Vi har tagit och säkrat hamnen och nu skyddar vi den. Nu bevakar jag längs den yttre piren så att ingen ska ta sig in hit, säger Johan Breiler vid andra insatspluton vid gotlandsgruppen.

Uppland- och Västmanlands insatspluton vid Österport. Foto: Zarah Jonsson/ InfoS
En nöjd Johan Breiler bevakar en del av hamnen.
En nöjd Johan Breiler bevakar en del av hamnen. Foto: Zarah Jonsson/ InfoS
Figuranterna Martin Wendestam och Rikard Lundgren bevakas av en hemvärnssoldat.
Figuranterna Martin Wendestam och Rikard Lundgren bevakas av en hemvärnssoldat. Foto: Zarah Jonsson/ InfoS
En nöjd Johan Breiler bevakar en del av hamnen. Foto: Zarah Jonsson/ InfoS
Figuranterna Martin Wendestam och Rikard Lundgren bevakas av en hemvärnssoldat. Foto: Zarah Jonsson/ InfoS

Under förmiddagen har samtliga plutoner flyttat sig närmare Visby för att ta sig till hamnen och säkra den för utskeppning av den fingerade nordiska stridsgruppen, NBG. Det har skett genom förflyttning i den gamla stadskärnan men även under mark i dagvattenledningarna, vilket svensk-norsk grupp gjorde. Vissa visbybor höjde på ögonbrynen när plutonerna gjorde sina framryckningar längs de smala gatorna.

– Övningen har varit väldigt bra med lagom tempo och lite dötid, fortsätter Johan Breiler.

Rikard Lundgren och Martin Wendestam sitter omhändertagna i hamnen. Till vardags är de värnpliktiga bevakningssoldater vid Amfibieregementet på Berga men har varit på Gotland sedan förra tisdagen, först med bevakningsplutonens egna övningar och sedan som den störande delen i rikshemvärnschefens insatsövning.

– Vår pluton har stört ordningen för hemvärnet, till exempel försökt att ta deras vapen, kastat saker eller brandbomber mot dem, säger Martin.

– Det är en möjlighet för både oss och hemvärnet att utvecklas. Vi lär oss av varandras misstag. Det har varit lärorikt, avslutar Rikard Lundgren.