Utmaning för blivande helikopterpiloter

Försvarsmaktens blivande helikopterpiloter genomför numera sin grundläggande helikopterutbildning vid den tyska försvarsmaktens arméflygskola i Bückeburg där det förra veckan var dags för den årligt återkommande triathlontävlingen Helix Challenge.

Simningen utgör tävlingens första delmoment. Foto: Heeresfliegerwaffenschule
Kenny Meijer, bäste svenske deltagare.
Kenny Meijer, bäste svenske deltagare. Foto: Ulrika Gillow
Björn Johnson efter målgång.
Björn Johnson efter målgång. Foto: Ulrika Gillow
Kenny Meijer, bäste svenske deltagare. Foto: Ulrika Gillow
Björn Johnson efter målgång. Foto: Ulrika Gillow

Sverige representerades i tävlingen av två deltagare - Björn Johnson som är svensk kontingentchef och flyglärare vid Heeresfliegerwaffenschule samt Kenny Meijer, en av de svenska eleverna vid den grundläggande helikopterutbildningen.

– Triathlontävlingen i Bückeburg är en så kallad sprintdistans med inledande 700 meter simning följt av 20 km cykling och avslutningsvis 5 km löpning, vilket innebär att vem som helst med lite träning kan delta i evenemanget säger Björn Johnson.

En mindre svensk supporterklubb fanns på plats och gjorde sitt yttersta för att stödja de svenska tävlingsdeltagarna med glada hejarop och flaggviftningar under det avslutande löpmomentet vilket uppskattades av de tävlande.

För Kenny Meijer, som gjorde sitt första triathlon någonsin, gick det riktigt bra. Utöver att bli bäste svenske deltagare kom han också tvåa i lagtävlingen tillsammans med Matthew Beaven, en nya zeeländsk NH90-tekniker, och Jörg Eggelmeyer, en av de tyska flyglärarna vid skolan.

Björn Johnson, som deltog i tävlingen för andra året i rad, nådde sin målsättning och lyckades förbättra sin egen tid med dryga 10 minuter sedan förra året medan totalplaceringen däremot var mer blygsam.

– Jag hedrar dock den olympiska devisen “huvudsaken är inte att vinna, utan att delta och kämpa väl“ och jag kan därför varmt rekommendera tävlingsformen och tycker förstås att det skulle vara extra roligt om Försvarsmakten och Helikopterflottiljen kunde skicka ned ett lag hit till nästa års tävling, avslutar Johnson.