Triathlonjuniorer mötte kadetter

– Vad tänker ni när ni hör Försvarsmakten?Med de orden inledde kadett Fredrik Mattsson mötet med eleverna från Platengymnasiet som igår gästade Markstridsskolan i Kvarn. Under besöket stod bland annat stridshinderbana på programmet.

"Bra kämpat Emelie, kom igen!". Klasskamraterna hejade ivrigt på varandra. Foto: Maria Kvarnmarker
Det är högt och repen svider i händerna men alla kämpade väl och många klarade hindren galant.
Det är högt och repen svider i händerna men alla kämpade väl och många klarade hindren galant. Foto: Maria Kvarnmarker
Kadett Fredrik Mattsson och kadett Stina Johansson låter gymnasieeleverna smaka på frystorkad mat.
Kadett Fredrik Mattsson och kadett Stina Johansson låter gymnasieeleverna smaka på frystorkad mat. Foto: Maria Kvarnmarker
Det är högt och repen svider i händerna men alla kämpade väl och många klarade hindren galant. Foto: Maria Kvarnmarker
Kadett Fredrik Mattsson och kadett Stina Johansson låter gymnasieeleverna smaka på frystorkad mat. Foto: Maria Kvarnmarker

Gymnasieeleverna lyssnade uppmärksamt på vad kadett Stina Johansson och kadett Fredrik Mattsson hade att berätta om sina egna erfarenheter. Kadetterna berättade om hur de upplevt värnplikten och vad som fick dem att söka sig till officersprogrammet. 
– Jag gjorde lumpen och det var det bästa jag gjort, berättade Stina.
Stina gick vårdprogrammet på gymnasiet och utbildade sig till undersköterska men kände att hon ville testa något annorlunda men ändå använda sin sjukvårdskompetens. Hon sökte sig till Försvarsmakten och idag går hon andra året på officersprogrammet.

Efter inledning och frågestund plockade kadetterna fram olika vapen och utrustning som eleverna fick känna och klämma på.

Sveriges bästa juniorer i triathlon

Gymnasieeleverna kom från Platengymnasiet i Motala som är ett riksidrottsgymnasium där Sveriges bästa juniorer i triathlon är samlade. Eleverna kombinerar skolan med sin idrott. Just de här eleverna tränar ca 10-25 timmar i veckan och riktar in sig mot idrottsgrenen triathlon.

Stridshinderbanan

Dagen avslutades med ett uppskattat inslag, nämligen stridshinderbanan. Efter kapten Magnus Kjellströms noggranna instruktioner hur varje hinder skulle angripas var det dags för en patrulltävling. Eleverna delades in i tre lag och det gällde att ta sig runt med hela gruppen över samtliga hinder på så kort tid som möjligt. Självklart skulle de hjälpas åt och peppa varandra. Alla eleverna kämpade mycket väl och kom i mål på väldigt bra tider. Såväl tränare som elever tyckte det var ett annorlunda och väldigt roligt träningspass. Kapten Magnus Kjellström avslutade dagen med budskapet:
– Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk – kom ihåg det!