Tak över huvudet för barnen i Sar-e-Pol

Det enda barnhemmet som finns i provinsen Sar-e-Pol tar emot ungefär 160 barn. Det är barn som är föräldralösa eller som har föräldrar som är för unga eller på annat sätt har svårt att ta hand om sina barn. Isaf har stött barnhemmet – Parwarishgah – sedan en tid tillbaka. Nu byggs ett hus så att de fattigaste barnen ska slippa bo på gatan om nätterna.

Omkring 160 barn finns på Parwarishgah, barnhemmet, i Sar-e-Pol. Många är föräldralösa, andra har föräldrar som är för unga eller som på annat har svårt att ta hand om dem. Ett nytt hus ska byggas för övernattning. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Samverkansofficer Josefin Jarleheden träffar ledningen för barnhemmet för att höra efter hur Isaf kan vara till hjälp. Tolken Naser översätter mellan språken dari och engelska.
Samverkansofficer Josefin Jarleheden träffar ledningen för barnhemmet för att höra efter hur Isaf kan vara till hjälp. Tolken Naser översätter mellan språken dari och engelska. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Barnen saknar eller har föräldrar som inte kan ta hand om dem. Särskilt hårt är det för flickorna som ofta trycks undan av pojkarna.
Barnen saknar eller har föräldrar som inte kan ta hand om dem. Särskilt hårt är det för flickorna som ofta trycks undan av pojkarna. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Intresset för Isaf-soldaterna är stort. Dan Näslund, sjuksköterska, får snabbt en ring av nyfikna barn runt sig.
Intresset för Isaf-soldaterna är stort. Dan Näslund, sjuksköterska, får snabbt en ring av nyfikna barn runt sig. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Samverkansofficer Josefin Jarleheden träffar ledningen för barnhemmet för att höra efter hur Isaf kan vara till hjälp. Tolken Naser översätter mellan språken dari och engelska. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Barnen saknar eller har föräldrar som inte kan ta hand om dem. Särskilt hårt är det för flickorna som ofta trycks undan av pojkarna. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Intresset för Isaf-soldaterna är stort. Dan Näslund, sjuksköterska, får snabbt en ring av nyfikna barn runt sig. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Det ser eländigt ut på barnhemmet för föräldralösa i Sar-e-Pol. Gården är rätt stor men byggnaderna är nedgångna, leksaker och möbler saknas och någon pedagogisk materiel syns inte till. Det verkar också vara rätt få vuxna som tar hand om barnen. Men barnen får utbildning under dagarna på barnhemmet. Det handlar om matematik och språk ungefär på samma sätt som lågstadiet i Sverige.

Nu byggs ett nytt hus på gården. I det kommer barn som inte har någonstans att ta vägen att kunna sova. Nu driver flera av barnen runt på gatorna om nätterna. De samlar skrot och skräp som de försöker sälja för att ha råd med något annat än det som kan erbjudas av barnhemmet. På Parwishgah får barnen frukost, lunch och middag.

Det nya huset vid barnhemmet kommer i förlängningen också att öka säkerheten för barnen och på sikt sannolikt också för staden Sar-e-Pol.
– Då slipper vi ha barn ute på nätterna som kan utsättas för brott, och samtidigt minskar risken att de rekryteras in på en brottslig bana, säger samverkansofficer Josefin Jarlheden som civilt är polis och i Sar-e-Pol tjänstgör som samverkansofficer.

Ett kommande projekt är att få igång en yrkesskola för främst de lite äldre flickorna. De ska få lära sig professionell sömnad för att tillverka främst kläder, för att själva kunna försörja sig.

Provincial Office i Sar-e-Pol har tidigare gett 4 000 dollar i stöd till barnhemmet. Pengar som bland annat kommit från överskott i mässen på Camp Nordic Lights och från förbandsprästens kassa för humanitärt stöd. Barnhemmet har också fått kläder och skor som skickats från anhöriga till soldater i utlandsstyrkan.