Svensk-finska styrkan stöder polisinsats

Den svensk-finska styrkan stödde natten till idag den afghanska polisen när den arresterade upprorsmakare och kriminella i en by i Shulgareh cirka 30 kilometer söder om Mazar-e-Sharif där svensk-finska Camp Northern Lights ligger.

Omkring 200 poliser deltog tillsammans med den svensk-finska styrkan i insatsen i en by i Shulgareh strax söder om Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. 15 upprorsmän och kriminella arresterades. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
Poliserna var nöjda med insatsen som planerades av polisens General Sultani.
Poliserna var nöjda med insatsen som planerades av polisens General Sultani. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
En låda med bland annat uniformsdelar beslagtogs vid ingripandet i distriktet Shulgareh.
En låda med bland annat uniformsdelar beslagtogs vid ingripandet i distriktet Shulgareh. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
Före insatsen samlades den afghanska polisstyrkan tillsammans med delar ur den svensk-finska styrkan.
Före insatsen samlades den afghanska polisstyrkan tillsammans med delar ur den svensk-finska styrkan. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
Poliserna var nöjda med insatsen som planerades av polisens General Sultani. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
En låda med bland annat uniformsdelar beslagtogs vid ingripandet i distriktet Shulgareh. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
Före insatsen samlades den afghanska polisstyrkan tillsammans med delar ur den svensk-finska styrkan. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

Befolkningen i och omkring den aktuella byn har under sommaren härjats av upprorsmakare och kriminella. Samtidigt har den lokala polisen tryckts tillbaka, vid ett flertal tillfällen har polisen beskjutits och det i sin tur har gjort att polisen blivit mindre aktiv i kampen mot kriminella. I förlängningen har befolkningen i området, Shulgareh, förlorat förtroende för polisen.


Den afghanska polisen har nu planer på att ta tag i kriminaliteten i området med stöd av den svensk-finska styrkan och nattens insats är, tillsammans med ett par tidigare insatser, starten på det. Under natten arresterades 15 upprorsmän och kriminella, åtminstone en av dem anses vara i ledande ställning.


Omkring 200 afghanska poliser deltog i insatsen tillsammans med ett 30-tal soldater från den svensk-finska styrkan. Det förekom en del skottlossning i byn under natten, men ingen har enligt uppgift kommit till skada.

 
Ett svenskt MOT, Mobile Observation Team, besköts av upprorsmakare i närheten av Siyah au för en dryg vecka sedan. Soldaterna besvarade då elden och motståndarna lämnade platsen.