Succé för hästar och musik

– Vilken uppvisning! Tusen tack. Och välkommen tillbaka!Publikens glädje och beundran var påtaglig när Beridna högvakten och Försvarsmusikens dag firades i Uppsala.

Sverige är ett av få länder i världen som har kvar beriden vaktparad och musikkår. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Drilltroppen från Livgardets 4. skvadron är unik i Sverige och har framträtt vid flera sammanhang under året. I mitten av september muckar soldaterna.
Drilltroppen från Livgardets 4. skvadron är unik i Sverige och har framträtt vid flera sammanhang under året. I mitten av september muckar soldaterna. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Beundran över att soldaterna både kan spela och rida samtidigt var stor och många hade samlats för att få se både hästar, drilltropp, figurativa program och få höra musik.
Beundran över att soldaterna både kan spela och rida samtidigt var stor och många hade samlats för att få se både hästar, drilltropp, figurativa program och få höra musik. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Hästarna köps in av Stiftelsen Beridna högvakten och överlämnas årligen till Försvarsmakten. Överste Håkan Hedlund och kanslichef Olof Karlander flankerar en av de nya hästarna.
Hästarna köps in av Stiftelsen Beridna högvakten och överlämnas årligen till Försvarsmakten. Överste Håkan Hedlund och kanslichef Olof Karlander flankerar en av de nya hästarna. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Drilltroppen från Livgardets 4. skvadron är unik i Sverige och har framträtt vid flera sammanhang under året. I mitten av september muckar soldaterna. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Beundran över att soldaterna både kan spela och rida samtidigt var stor och många hade samlats för att få se både hästar, drilltropp, figurativa program och få höra musik. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Hästarna köps in av Stiftelsen Beridna högvakten och överlämnas årligen till Försvarsmakten. Överste Håkan Hedlund och kanslichef Olof Karlander flankerar en av de nya hästarna. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten

Dagen var ett samarrangemang mellan Livgardet, Försvarsmusikcentrum och Föreningen Beridna högvakten. Hästar längs gatorna tillhör ovanligheterna och längs paradvägen, passerande Uppsala domkyrka och centrala huvudgator, stod många nyfikna.

Statsceremoniell tjänst är ett av Försvarsmaktens tilldelade uppdrag. För att kunna lösa den beridna garnisonstjänsten krävs hästar. Dessa står Föreningen Beridna högvakten för och på lördagen överlämnades fyra hästar officiellt till Försvarsmakten.
– Det är nyårsafton för oss alla, dagen då vi överlämnar hästar till Försvarsmakten där de ska tjänstgöra ytterligare 13 år, säger Olof Karlander, kanslichef för Beridna högvakten.
Överste Håkan Hedlund, regementschef på Livgardet, fyller i:
– Hästarna är en förutsättning för en beriden högvakt. Den beridna högvakten har en lång tradition, som vi nu fortsätter.
Hästarna är skolade på ridskolan Strömsholm och fortsätter nu sin utbildning med hjälp av professionella beridare inom Försvarsmakten.

Avslutande kvällskonsert med både musiker, hästar och drilltropp sänds i TV4 plus den 12 september. När SVT sände en konsert från Eskilstuna i somras hamnade programmet tvåa på tittartoppen.
– Det visar vilket intresse och behov som finns för och av militärmusiken. Det visar också att vi kan spela mer än bara marschmusik – även om statsceremonielet är vår huvuduppgift, säger Per-Erik Laksjö, chef på Försvarsmusikcentrum.

Konsertens tema var märkesåret 1809 och den historiska inramningen var tydlig; både sett till deltagandet av den finska beväringsorkestern, presentation och till repertoaren. Till Marinens musikkårs kraftfulla framförande av finska nationalepos som Sven Dufva och Finlandia – det sitsnämnda i samarrangemang med Livgardets dragonmusikkår, trumsolister och sång av den finska beväringsorkestern, kommenterar konferencier Christopher O´Regan:
– Det är inte bara en fröjd för örat utan balsam för själen.