Stort intresse för internationell tjänst

I samband med Regementets dag vid Trängregementet påbörjades den lokala rekryteringen till Nordic Battlegroup, NBG, 2011. – Jag vill tillbaka till Försvarsmakten för att kunna komma utomlands och hjälpa till där det inte är så ordnat som här hemma, sa en av de intresserade besökarna.

David Kejnell informerar Caroline Olsson, som studerar till sjuksköterska, och Petronella Jeppsson, läkarsekreterare. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
Tre generationer Karlson. Farfar Wilhelm Karlson ryckte in på T2 1939. - Mycket har hänt på 70 år, säger han.
Tre generationer Karlson. Farfar Wilhelm Karlson ryckte in på T2 1939. - Mycket har hänt på 70 år, säger han. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
Regementets dag avslutades med en dramatisk stafettspurt. Segern togs hem av underhållsplutonen vid Alfhem kompani.
Regementets dag avslutades med en dramatisk stafettspurt. Segern togs hem av underhållsplutonen vid Alfhem kompani. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
Tre generationer Karlson. Farfar Wilhelm Karlson ryckte in på T2 1939. - Mycket har hänt på 70 år, säger han. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
Regementets dag avslutades med en dramatisk stafettspurt. Segern togs hem av underhållsplutonen vid Alfhem kompani. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten

Omkring 2000 anhöriga och andra intresserade kom för att ta del av Trängregementets verksamhet, då Regementets dag genomfördes under lördagen. Efter den inledande ceremonin, där regementschefen bland annat meddelade soldaterinran, var det fritt att gå runt och titta på den materiel som var uppställd på kaserngården. En av besökarna var Wilhelm Karlson, som ryckte in på dåvarande T2 för 70 år sedan,1939.
– Det är roligt att följa utvecklingen. Vi hade bilar som gick på gengas och som fick värmas innan vi kunde starta dem, berättar den pigge 90-åringen.

Många före detta värnpliktiga hade sökt sig till sitt tidigare förband. För vissa var det ett tillfälle att träffa före detta befäl och kamrater. För andra handlade det om att få information om den nya stridsgruppen, NBG 2011.

Kön till rekryterings-centralen tunnade ut först mot slutet av dagen. Rekryteringsofficer Melker Johansson och personalbefäl David Kejnell informerade om vilka möjligheter som finns att söka till NBG, men även hur man söker för att bli officer.
– Vi har haft bra respons på annonser och utskick som gjorts inför den här dagen, berättar kapten Johansson. Vi har fått 143 skriftliga intresseanmälningar från killar och tjejer som vill vara en del av NBG. Många har också varit här för att få veta lite mer innan de bestämmer sig.

Två av dem som besökte rekryterings-centralen var blivande sjuksköterskan Caroline Olsson och läkarsekreteraren Petronella Jeppsson.
– Vi gjorde lumpen här för fyra år sedan, berättar Petronella. Det som är så bra med NBG är att man kan vara civil, men ändå få utvecklas inom Försvarsmakten.
Caroline säger att hon har valt att läsa till sjuksköterska just tack vare möjligheterna att jobba någon annanstans än på sjukhus eller vårdcentral i Sverige.
– Jag vill tillbaka till Försvarsmakten och fortsätta att utvecklas där. Jag vill också komma utomlands och jobba där det inte är så ordnat som här hemma.

Regementets dag avslutades med en soldat-stafett. Efter en smått dramatisk slutspurt tog underhållsplutonen vid Alfhem kompani hem segern.

Trängregementet har ansvar för att sätta upp en logistikbataljon, en logistikbataljonstab, ett sjukhuskompani samt en movconpluton till Nordic Battlegroup 2011. Rekryteringen till NBG 2011 påbörjas på bred front vecka 43.