Snart kommer ME01 hem

Hemfärden för ME01 närmar sig. Och det är på tiden efter att ha seglat en sträcka i Adenviken motsvarande 1,8 varv runt jorden. Allt för att göra tillvaron för handelssjöfarten säkrare.

Sista bilden på gänget. Besättningen på HMS Malmö förevigas av Combat Camera-fotografen Mattias Hultin. Foto: Hannah Larsson
Nu ska all ME01:s materiel och utrustning lämnas in.
Nu ska all ME01:s materiel och utrustning lämnas in. Foto: Hannah Larsson
Nu ska all ME01:s materiel och utrustning lämnas in. Foto: Hannah Larsson

Kön till inlämning av kroppsskydd matas på i jämn ström. Det är dags för ME01 att inventera, sortera och packa sin materiel för att åka hem till Sverige. Allt från kuvert och kalsonger till vapen och ammunition räknas och sorteras.

För er som är intresserade av insatsen i statistik, kommer lite att bita i:
ME01 har varit till sjöss 85 av 110 dygn, 14 dagars ledighet i juli för ledighet i Sverige borträknat. I Adenviken och Röda havet har de tre örlogsfartygen totalt seglat 39 350 distansminuter, vilket motsvarar 1,8 varv runt jorden. Under de fyra månader som ME01 varit verksamt i Adenviken, har 34 fartyg attackerats av pirater. Två av kapningsförsöken lyckades. Cirka 20 000 ton mat och förnödenheter har fraktats säkert till Somalia tack vare eskort av styrkan. Vid två tillfällen har man övervakat grupptransitering i Adenviken om totalt nio fartyg som anmält att man önskat skydd.

Vatten och kaffe

Besättningarna har varit flitiga vattendrickare, 18 kubikmeter flaskvatten har gått åt. Å andra sidan har vi varit flitiga kaffedrickare, 5400 kannor kaffe har bryggts av 1,2 kubikmeter kaffebönor. Styrkans åtta kockar, två på vardera korvett och fyra på HMS Trossö, har lagat 40 ton mat. För att bränna alla goda kalorier vi har satt i oss, har vi motionerat flitigt. I den Sverige-stafett som pågått på HMS Trossö har 41 deltagare tillryggalagt 3720 kilometer.

Sju misstänkta pirater väntar på rättegång i Kenya. Bland de beslag av vapen och föremål som tros vara förknippade med piratverksamhet, finns två AK47:or (Kalashnikov), en SAR-80, fyra RPG-granater, två pistoler, sju knivar, ammunition och en stege.

Nu när 153 sjömän, soldater och officerare åker hem, är det från 32 grader i skuggan och hög luftfuktighet. Därför önskar vi oss varma kramar när vi kommer hem till den kalla hösten i Sverige!