Rekrytering i fokus

Vid Regementets dag i Enköping fick allmänheten och anhöriga en chans att ta del av verksamheten vid förbandet och träffa värnpliktiga och anställda. Den som var nyfiken på officersyrket kunde få mer information om vad det innebär att arbeta i Försvarsmakten.

Besökarna fick känna på hur tillvaron kan vara som soldat, bland annat genom att prova den utrustning som används. Foto: Sofie Tedenstad
Inför invigninsceremonin gjorde regementschefen storstilad entré i en Helikopter 9.
Inför invigninsceremonin gjorde regementschefen storstilad entré i en Helikopter 9. Foto: Rick Forsling
Både stora och små tog del av programmet under dagen.
Både stora och små tog del av programmet under dagen. Foto: Sofie Tedenstad
Fallskärmshoppning var ett av flera uppvisningsmoment.
Fallskärmshoppning var ett av flera uppvisningsmoment. Foto: Sofie Tedenstad
Inför invigninsceremonin gjorde regementschefen storstilad entré i en Helikopter 9. Foto: Rick Forsling
Både stora och små tog del av programmet under dagen. Foto: Sofie Tedenstad
Fallskärmshoppning var ett av flera uppvisningsmoment. Foto: Sofie Tedenstad

Just nu rekryterar Försvarsmakten bland annat till aspirantutbildningen, som ger en möjlighet för den som inte gjort värnplikt att söka till officersyrket. Ett annat viktigt fokus är rekrytering till EU:s snabbinsatsstyrka Nordic Battlegroup 11, som utbildas för att stå i beredskap första halvåret 2011. På området fanns ett rekryteringstält, där besökarna kunde prova att genomföra några av de tester som används vid rekrytering till olika tjänster inom Försvarsmakten.

Action på programmet

På programmet under dagen fanns flera actionfyllda moment, så som stridsförevisning, fallskärmshopp och räddning i torn. De besökande kunde prova utrustning och vapen, titta närmare på de fordon och den materiel som används vid regementet och lyssna på musik av Västmanlands Hemvärnsmusikkår och Pipes & Drums of the 1st Royal Engineers. Till lunch serverades en traditionell ärtsoppa.
– Det är spännande att vara här och kolla vad militären gör, sa Niclas Jonsson, 12 år, som gick runt på området tillsammans med sina föräldrar.

Allt från telekrig till meteorologi 

Regementets olika delar informerade om sina verksamheter. Vid förbandet finns förmågor inom ledning och samband, telekrig, meteorologi- och oceanografi, psykologiska operationer samt två utbildningsgrupper för Hemvärnet – Nationella skyddsstyrkorna. Här utbildas officerare och värnpliktiga samt personal till utlandsstyrkan och beredskapsförband. Sedan en tid tillbaka finns även högkvarteret för Nordic Battlegroup 11 placerat vid regementet med cirka 70 anställda från fem länder: Sverige, Norge, Finland, Irland och Estland.