Räddningsbilar för internationell insats

Fem nya brandbilar har anlänt till F 17. De är röda – men är i övrigt inte särskilt lika en vanlig brandbil. De har kommit till förbandet för att personal ska utbildas för att använda dem. Brandbilarna kan användas nationellt men är främst tänkta till internationella insatsstyrkor.

Ove Linder visar utrusningen i en av bilarna. Foto: Pernilla Bökman, Försvarsmakten
Bilen ser speciell ut, bland annat för att den ska kunna köras in i ett Herkulesplan.
Bilen ser speciell ut, bland annat för att den ska kunna köras in i ett Herkulesplan. Foto: Pernilla Bökman, Försvarsmakten
Bilen ser speciell ut, bland annat för att den ska kunna köras in i ett Herkulesplan. Foto: Pernilla Bökman, Försvarsmakten

– Det är ingen tillfällighet att brandbilarna ser ut som de gör, säger Ove Linder, produktledare på försvarets materielverk, FMV.

Brandbilarna är specialgjorda för att bland annat kunna backas in i C-130 Hercules – ett av kraven är nämligen att de ska kunna flygtransporteras till den plats där de behövs.

Räbil typ 5, som de kallas (Räbil 4x4  3,7m3  FT/T), kommer att höra till F 17 men vara stationerade på Bråvalla i Norrköping. I slutet av november lämnas bilarna officiellt över till F 17. Mekaniker har utbildats på bilarna under tre dagar i Östersund, nu följer ytterligare två dagar handhavande med teori och praktik på F 17.

Var och en av de fem bilarna är olika och har olika utrustning. Detta beror på att lastkapaciteten är begränsad. För svårare uppdrag kan flera bilar behöva åka tillsammans för att lösa en uppgift.
      
Resan hit har varit lång. Med lastbil, båt, tåg och slutligen trailer har de kommit hit ifrån Dallas, USA. De har årsmodell mellan 86-90 även om de är helt ombyggda sedan de varit i amerikanska flygvapnet. Varje bil har döpts efter den stad där de verkat. De heter Pittzburg, Tri city, Jonson city, Texarkana och Corpus Krinsky. Totalt finns det 800 bilar av denna typ i världen.
– Nordic Battlegroup 2011 ligger kanske närmast tillhands som första uppdrag, säger Ove Linder.