ÖB i Norrbotten

Med ett leende klättrade ÖB Sverker Göranson ner i förarplatsen på en stridsvagn Centurion, samma vagn han en gång utbildades på som ung rekryt i Försvarsmakten. Under 40 timmar, från tisdag till torsdag, gjorde ÖB sitt första större förbandsbesök. Det var förbanden i den så kallade ”Garnison Nord”, alltså F 21, I 19 och A 9 som besöktes.

ÖB passade vid förbandsbesöket på att prata med värnpliktiga vid pansarskyttekompaniet vid I 19. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
General Sverker Göranson i samtal med ingenjörofficerare i Boden och regementschefen vid I 19, Jan Mörtberg.
General Sverker Göranson i samtal med ingenjörofficerare i Boden och regementschefen vid I 19, Jan Mörtberg. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
General Sverker Göranson i samtal med ingenjörofficerare i Boden och regementschefen vid I 19, Jan Mörtberg. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Mycket handlade om det nordiska samarbetet. På F 21 kunde flottiljchefen Per Nilsson berätta om det väl utvecklade övningssamarbetet med Norge och Finland.
– Vi övar med våra grannar minst en gång i veckan, över varandras territorium, berättade överste Per Nilsson.
– Imponerande att samarbetet kommit så långt, konstaterade ÖB.

På I 19 träffade Sverker Göranson bland annat soldater som just kommit tillbaka från Afghanistan där de haft som uppgift att desarmera sprängladdningar som placerats ut av kriminella eller talibaner.
– Jag har läst era rapporter och kan konstatera att ni gör ett oerhört viktigt och bra arbete, sade ÖB.

Efter en uppvisning av överskeppning av ett stridsfordon över Lule älv fick ÖB möjlighet att provköra det som numera är ett museiföremål, den gamla stridsvagnen Centurion. Och, som sagt, det var med ett leende som överbefälhavaren tog sig an uppgiften.

På A 9 handlade diskussionen delvis om det nya artillerisystemet Archer, där Sverige och Norge samarbetar om utveckling, underhåll och utbildning. Även det ett bevis på det nordiska samarbetet.
– Både vi och våra samarbetspartners Norge vinner på att vi tillsammans skaffar spetsigare vapensystem.

Under torsdagen var ÖB i Arvidsjaur hos Arméns jägarbataljon.