Multisport populärt inom Försvarsmakten

Multisport är en av många populära idrotter som utövas inom Försvarsmakten. Bredden är stor och bland de aktiva finns både motionärer och elitlag som nått goda placeringar i internationella tävlingar.

Johan Hasselmark och Daniel Hansson i Försvarsmaktens elitlag FJS Adventure Racing. Foto: Sven Mikaelsson
Tävlingsmoment i multisport.
Tävlingsmoment i multisport. Foto: Krister Göransson
Tävlingsmoment i multisport. Foto: Krister Göransson

Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet har på försök introducerat multisport som en militär idrott. Intresset för sporten har växt sig starkt och det finns ett tjugotal aktiva lag inom Försvarsmakten. Nyligen arrangerades en tävling på Karlberg med 190 deltagare, det har genomförts Försvarsmaktsmästerskap och Försvarsmaktens elitlag har nått framgångar både nationellt och internationellt.

Liknar en militär övning

Daniel Hansson är lagkapten i Försvarsmaktens elitlag FJS Adventure Racing och reservofficer vid Fallskärmsjägarskolan (FJS) på K3 i Karlsborg.

– Den grundläggande soldatförmågan att kunna ta hand om sig själv, sin utrustning och sina kamrater ställs i dessa tävlingssammanhang på sin yttersta spets, säger Daniel Hansson.

Multisport är en uthållighetsidrott med tonvikt på navigering, mountainbike, paddling och löpning i olika miljöer och distanser. En gemensam nämnare är att deltagarna med bara kroppen som hjälpmedel tar sig fram på en förutbestämd bana.

Tävlar alltid i lag

Man tävlar alltid i lag och det kan vara både dam-, herr- och mixlag. Tävlingarna sträcker sig från några timmar till flera dagar i sträck. Deltagarna sover då bara några timmar per dygn. Klockan sätts igång vid start och stängs av först då hela laget är i mål.

– Kroppen är en fantastisk maskin och man underskattar ofta sin förmåga, säger Daniel. Man orkar mer än man tror.