Lv 6 skyddar Gotland i stor beredskapsövning

I den stora beredskapsövning som pågår sedan måndagen har nu luftvärnets stridsgrupp kommit fram till Gotland och grupperat förbandet där. Uppgiften för luftvärnet i övningen är att skydda strategiska platser på Gotland, och under onsdagen även att skjuta skarpt med robotar som ”show of force”.

Väl dold underättelseenhet 23 har koll på luftrummet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Peter Widén ur Lv 6:s övningsledning är nöjd med luftvärnets insats så här långt:
– Det märks att det är officerare som arbetat med materielen under lång tid, säger han. Men övningen är i första hand en övning för chefer och beslutsfattare och det är viktigt att vi övar ledning, fortsatte han.

Syftet med den stora beredskapsövningen, med cirka 1 600 deltagare, är att öva Försvarsmaktens beredskap och skyddet av Sverige. Från den inledande beredskapskontrollen övergår sedan övningen till funktionskontroll – från ledning av förband i luften, på marken och till sjöss hela vägen till skarpskjutning med de olika stridskrafterna.

Valet av Gotland som en av de strategiska platserna i övningen hänger ihop med övningens inriktning på att träna strategiska förflyttningar av förband och ledning av gemensamma marin- armé- och flyginsatser. Luftvärnets insats i övningen leds i vissa delar av armétaktisk stab, i vissa delar av flygtaktisk stab.

Luftvärnets uppgift på Gotland är att övervaka luftrummet och skydda strategiska platser mot hot från luften. Under onsdagen ska också luftvärnet genomföra skarpskjutningar med robot 70-systemet, som en så kallad ”show of force”, alltså styrkedemonstration.