"Jag vill ha folk som jag kan lita på"

Chefen för Nordic Battlegroup, brigadgeneral Stefan Andersson, har nu påbörjat sin rundresa till de regementen och flottiljer i Sverige som utbildar förband till NBG. Först ut var Ing 2 i Eksjö där han på tisdagen mötte personal och värnpliktiga.– Jag vill ha folk som jag kan lita på, sa Stefan Andersson till de värnpliktiga när han pratade om den stundande rekryteringen.

Chefen för NBG, brigadgeneral Stefan Andersson, delar ut rekryteringsinformation till soldater på Ing 2 i Eksjö. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Jonas Larsson är chef för ingenjörkompaniet i NBG och som utbildas på Ing 2 i Eksjö. Han känner att han ligger bra till i sina förberedelser.
Jonas Larsson är chef för ingenjörkompaniet i NBG och som utbildas på Ing 2 i Eksjö. Han känner att han ligger bra till i sina förberedelser. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Jonas Larsson är chef för ingenjörkompaniet i NBG och som utbildas på Ing 2 i Eksjö. Han känner att han ligger bra till i sina förberedelser. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Den 19 oktober inleds rekryteringsperioden och Stefan Andersson är därför angelägen om att få möta de värnpliktiga och personalen vid de regementen som bidrar till NBG, från Ronneby i söder till Boden i norr:
– Årets värnpliktiga hoppas vi ska utgöra grunden för NBG, säger han. Därför vill jag att så många som möjligt söker till oss.
Men besöken på regementena handlar också om att lyssna:
– Jag vill ta del av förbandens planering, farhågor och förväntningar inför utbildningen och beredskapen.

Ing 2 i Eksjö har till uppgift att leverera ett reducerat ingenjörkompani och ett Geosupportgrupp (som bland annat sysslar med att ta fram kartunderlag), totalt handlar det om 66 personer. Vid dagens möte anmälde kompanichefen majoren Jonas Larsson och regementsledningen att man ligger bra till i sina förberedelser, något som Stefan Andersson håller med om:
– Min känsla är att Ing 2 har en stabil och robust planering, där de arbetat in ett antal lärdomar från NBG-08 och det känns bra.

Stefan Andersson hann även med att möta media. Till Smålandstidningens utsända gav han kanske det bästa betyget som Ing 2 kan få:
– Smålänningar står för kvalité, sa han.

Kanske var inte det ett helt objektivt uttalande – Stefan Andersson är nämligen själv uppvuxen i Tingsryd, dryga tio mil från Eksjö.