Hemma efter internationell insats

Den sista personalen ur SAE (Swedish Air Element) har lämnat Afghanistan och landade i tisdags eftermiddag på hemmaförbandet F 7, efter genomförd insats inom ramen för Försvarsmaktens internationella åtagande. Uppdraget har varit att frakta gods och personal i Isafs regi. Och chefen för SAE01, major Johan Edlund, tycker att det gått väldigt bra.

SAE 01 kommer hem från Afghanistan. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Sammankomst med anhöriga i samband med ankomsten.
Sammankomst med anhöriga i samband med ankomsten. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Sammankomst med anhöriga i samband med ankomsten. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

– Det har faktiskt gått över förväntan. Vi har genomfört 315 flyguppdrag och med detta fraktat 992 000 kilo gods och 4 914 personer.

Cirka 25 personer har betjänat den C-130 som baserat på den tyska flygbasen Marmal i norra Afghanistan. Vid tidigare insatser har förbandet baserat i ett angränsande land, och sedan flugit in i insatsområdet. Men inte den här gången. För första gången har vi baserat inom insatsområdet. Personalen har bland annat bestått av lastmästare, tekniker, piloter och sambandspersonal. Och det har många gånger varit ett tufft jobb, med temperaturer på upp till 45 grader i skuggan. Trots detta har det förhållandevis lilla förbandet genomfört 20 procent av Isafs alla flygtransporter inom Afghanistan under insatsperioden.

– Ni tillför väldigt mycket till F 7 – men det är samtidigt väldigt skönt att ni är hemma, konstaterade överste Ingela Mathiasson, chef för Skaraborgs flygflottilj som tillsammans med flygvapeninspektören, generalmajor Anders Silwer mötte upp vid hemkomsten.

Överste Mathiasson poängterar även att det inte bara är personalen i Afghanistan som gjort insatsen möjlig. En insats är uppbyggd av många delar. Helheten är beroende av dessa delar, och stödet från alla på hemmaförbandet F 7 har gjort insatsen SAE01 möjlig.

Beredda på fortsättning

Det finns i dag inget beslut på fortsatt insats, men inriktning är ändå att en ny insats genomförs under samma period nästa år. Och Johan Edlund är positiv:
– Då är vi beredda.